Volledig scherm
De loodsen aan de Industrieweg in Swifterbant, bijna een jaar geleden. © Foto Freddy Schinkel

Asbestloodsen schoon, nu de rest van Spelwijk nog

Goed nieuws voor inwoners van Swifterbant: het saneren van de asbestloodsen aan de Industrieweg is klaar. De gemeente wil nu de rest van het verloederde bedrijventerrein Spelwijk aanpakken.

De verwaarloosde loodsen waren een bron van ergernis in het dorp. Jongeren kropen naar binnen, terwijl het volgens de politie een gevaarlijke plek was. Ook waren er zorgen over asbest. Nu de sanering eindelijk is afgerond, de gemeente was sinds 2016 in gesprek met de eigenaar, kan de wederopbouw beginnen. De eigenaar wil de loodsen gebruiken voor het recyclen van kleerhangers, meldde de gemeente vorig jaar. 

Belabberd

Het is het startsein voor Dronten om te kijken naar de rest van Spelwijk. Andere delen van het bedrijventerrein liggen ook belabberd bij. De gemeente spreekt van een ‘zorgwekkende’ uitstraling en nodigt gemeente en ondernemers uit om met ideeën te komen. Oftewel, wat moet er gebeuren met Spelwijk?  

Dit gebeurt in de vorm van een Spelwijkpanel, net zoals een bewonerscomité eerder naar een locatie voor woningbouw zocht. Ter inspiratie komt de gemeente met enkele voorzetjes, ‘out of the box’. Zo kun je denken aan een buurtontmoetingsruimte, natuurontwikkeling of recreatieve functies geven aan gebouwen. Bureau Jonge Honden gaat het proces begeleiden. Bedoeling is dat er kort na de zomer een ‘visiedocument’ op tafel ligt. Woningbouw is overigens uitgesloten op Spelwijk. Dat is te duur.  

  1. Drontenaar bestraft voor lastigvallen raadslid CU Harderwijk en jeugdbeschermer

    Drontenaar bestraft voor lastigval­len raadslid CU Harderwijk en jeugdbe­scher­mer

    De manier waarop de jeugdzorg in Nederland is ingericht, zint de 54-jarige Johannes A. uit Dronten helemaal niet. Vorig jaar liepen zijn frustraties zo hoog op dat hij een jeugdbeschermer van Samen Veilig (SAVE) Midden-Nederland volledig door het slijk haalde bij zijn werkgever én de ChristenUnie-fractie in Harderwijk, waar de man ook actief is. De Drontenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Flevoland