Beatrix naar Biddinghuizen en Lelystad

videoPrinses Beatrix komt donderdag 14 juni naar Lelystad en Biddinghuizen om de viering van 100 jaar Zuiderzeewet bij te wonen. In Biddinghuizen wordt het Flevowandkleed onthuld; in Lelystad neemt ze vanaf de Groene Draeck een vlootschouw af van historische schepen.

Met de Zuiderzeewet werd in 1918 de basis gelegd voor de ontwikkeling van Nederland als waterland. De wet leidde onder andere tot inpoldering van de Wieringermeer en de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk.

Zestig meter 

In Biddinghuizen is prinses Beatrix bij de onthulling van de Flevowand. Vrijwilligers uit het dorp hebben gezamenlijk dertigduizend uur gewerkt aan het zestig meter lange kleed, waar geborduurde historische scènes op staan over de geschiedenis van de Zuiderzee. 

In de Bataviahaven in Lelystad verzamelt zich een grote vloot van historische schepen die een relatie hebben met de geschiedenis van de Zuiderzee, de inpoldering en het huidige IJsselmeer. Prinses Beatrix zal met de Groene Draeck een vlootschouw afnemen.

100 jaar Zuiderzeewet wordt een jaar lang gevierd met evenementen en activiteiten in diverse steden en regio’s rondom de voormalige Zuiderzee. Onder meer is er een congres over de landschappelijke inrichting van Nederland en een educatie- en museumprogramma waar veertien musea in het Zuiderzeegebied aan meedoen.

Volledig scherm
Aan de Flevowand is enkele jaren gewerkt. archieffoto © archief Kastermans

Flevoland