Volledig scherm
Puin breken voordat het afgevoerd wordt. © Pixabay/CC0

Bedrijf uit Almere strijdt met gemeente Dronten over vergunning voor puinbreker

Het Almeerse puin- en bouwmaterialenbedrijf Knipscheer probeerde maandag tijdens een rechtszaak de Raad van State ervan te overtuigen dat de gemeente Dronten al in 2012 een vergunning voor een mobiele puinbreker heeft verleend.

Mocht de Raad het eens zijn met Knipscheer, dan kan het bedrijf waarschijnlijk 12 keer per jaar maximaal 10.000 ton puin gaan breken aan de Installatieweg. Dat zou de gemeente Dronten slecht uitkomen. Want die wil niet dat Knipscheer met een puinbreker werkt. Daar zouden nabijgelegen woningen en bedrijven teveel last van krijgen, aldus de gemeentewoordvoerder van Dronten tijdens de rechtszaak in Den Haag. Dronten is het oneens met Knipscheer dat het bedrijf al sinds 2012 over een puinbreekvergunning beschikt. In 2015 weigerde de gemeente na aanvankelijke medewerking een vergunning voor een puinbreker op een andere plek op Knipscheers bedrijfsterrein.

Fout

Die locatie ligt nog verder van de woningen af dan de locatie van 2012. Uit geluidsonderzoek bleek dat met 12 keer puinbreken per jaar geen onaanvaardbare geluidsoverlast wordt geproduceerd. Toch wil de gemeente daar geen nieuwe puinbreker. Op de vraag waarom de gemeente aan concurrent Post en Haveman wel een puinbreker heeft vergund, die zelfs nog dichter bij woningen ligt dan Knipscheers locatie, erkende de gemeentewoordvoerder dat zij met Post en Haveman een fout heeft gemaakt en dat ze die met Knipscheer niet hoeven te herhalen. De Raad van State gaat toch bekijken of Knipscheer niet ongelijk behandeld is en of het Almeerse bedrijf alsnog recht heeft op een puinbreekvergunning. Uitspraak binnen enkele weken.

Flevoland