Volledig scherm
Het fietspad langs de Biddingringweg krijgt nieuw beton, zoals dat eerder gebeurde bij Zeewolde. © Provincie Flevoland

Bomen langs Biddingringweg gaan eraan; ze vernielen het fietspad

Nog deze maand wordt een begin gemaakt met het kappen van 154 populieren langs de Biddingringweg bij Dronten. De bomen moeten het loodje leggen omdat hun wortels het naast de weg gelegen fietspad vernielen. Dat is de laatste jaren zo snel verslechterd dat het fietspad dicht moet voor groot onderhoud.

De boomwortels drukken het beton van het fietspad omhoog, waardoor op veel plaatsen scheuren zijn ontstaan. Lokale reparaties bieden geen soelaas meer.

Gevaar

Volgens de provincie Flevoland zijn de bomen aan het einde van hun levensduur. ,,Hierdoor vormen ze een gevaar voor (brom)fietsers tijdens harde wind en regen, door afbrekende takken”, aldus een uitleg door de provincie.

De 154 bomen staan vooral langs het fietspad tussen de Hanzeweg en Elburgerweg. Daarnaast betreft het bomen rondom de kruisingen meet de Spieringweg, Garnaalweg, Palingweg en Botweg.

Nesten

Wanneer het fietspad wordt aangepakt is nog niet bekend. Het kappen van de bomen is naar voren gehaald omdat het najaar daarvoor het beste seizoen is. Uit onderzoek, deze zomer, is gebleken dat zich in de bomen geen nesten bevinden, zodat niets de kap in de weg staat.

Direct na de afronding van het kappen wordt de schade aan het fietspad opgenomen en wordt bepaald waar het hersteld moet worden. Op dit moment gaat de provincie er van uit dat het beton over de hele lengte tussen Hanzeweg en Elburgerweg vervangen moet worden. Op ander plekken is lokaal herstel misschien nog mogelijk.

Naar verwachting begint het herstelwerk in november en zal het de rest van het jaar in beslag nemen.

Gesloten

Uit veiligheidsoverwegingen is het fietspad vanaf de start van de bomenkap gesloten voor alle gebruikers. Om de overslast te beperken gebeurt dat in fases en wordt er een omleiding aangegeven.

Volgend jaar rond deze tijd wordt langs de Biddingringweg een gelijk aantal bomen terug geplant. Dat wordt een mix van populieren en fladderiepen.

Flevoland