De receptie van De Bremerberg
Volledig scherm
De receptie van De Bremerberg © De Bremerberg

Bungalowpark bij Biddinghuizen lijkt op ‘verkapte woonwijk’: ‘permanent wonen neemt schrikbarend toe’

Het mag niet, maar het gebeurt steeds meer. Volgens bungaloweigenaren op park De Bremerberg bij Biddinghuizen worden steeds meer huisjes permanent bewoond. En dat zorgt voor overlast.

‘Verontruste eigenaren’ op De Bremerberg doen hun beklag in een brief aan het college van Dronten en Provinciale Staten. Anoniem, uit angst voor intimidatie en andere ‘onaangenaamheden’ van de voorstanders van permanente bewoning, schrijven ze.

Het park zou zich ontwikkelen tot een ‘verkapte woonwijk’. Met gezinnen die geen binding hebben met de ‘coöperatieve instelling’ van De Bremerberg. Het bestuur van het park herkent zich hier in. ‘Wij maken ons daar ook zorgen over’, schrijft het in een mail aan deze krant. Om vervolgens naar de gemeente Dronten te wijzen: die moet handhaven op het park.

Discussie

Wel of niet permanent wonen op De Bremerberg en het nabijgelegen bungalowpark De Boschberg, dat is jarenlang een punt van discussie geweest. Vorig jaar bepaalde de Raad van State dat de bungalows voor recreatief gebruik zijn. Maar in de praktijk gebeurt dat niet, beweren het bestuur en de verontruste eigenaren. Bijna 70 van de 220 bungalows zou worden bewoond, een aantal dat ‘schrikbarend toeneemt’.

Er geldt een zogeheten uitsterfregeling voor permanent bewoonde bungalows. Doet de eigenaar er afstand van dan vallen ze in de categorie recreatiewoning. Volgens de briefschrijvers worden veel van deze huisjes juist doorverkocht, verhuurd én weer langdurig bewoond. Dit zorgt voor overlast, zoals auto’s die af en aan rijden, nachtelijk bezoek op het park en geklus aan de bungalows. Het is, kortom, gedaan met de rust.

Dwangsommen

Net als het bestuur van De Bremerberg vinden de eigenaren dat de gemeente moet optreden. Dat is immers haar taak. ‘Maar die handhaving is helaas (...) tot op heden nog niet zichtbaar’. Er zijn dus geen dwangsommen opgelegd en bewoners verwijderd, schrijven ze. De gemeente Dronten reageert later deze week. 

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland