Volledig scherm
Burgemeester Aad de Jonge © ANP Kippa

Burgemeester Dronten vindt idee avondklok azc 'verwerpelijk'

Burgemeester Aat de Jonge van Dronten noemt het instellen van een avondklok voor vluchtelingen van het azc in zijn gemeente ‘verwerpelijk’. Hij reageert daarmee op een interview van zijn collega Bort Koelewijn in Kampen, die vandaag in de Stentor liet doorschemeren dat hij vindt dat een avondklok voor asielzoekers bespreekbaar moet zijn.

,,Ik heb gisteren de collega van Kampen al laten weten dat ik het instellen van een avondklok verwerpelijk vind: asielzoekers zijn welkom!”, zo luidt het veelzeggende twitterbericht van De Jonge deze ochtend.

Koelewijn deed zijn uitspraak in een reactie op de rechtszaak tegen Samuel T. die afgelopen week in Zwolle diende. Deze vluchteling verbleef in het azc in Dronten, toen hij in september vorig jaar in Kampen een meisje verkrachtte, zo geeft hij zelf toe. Justitie eiste elf jaar cel tegen de man uit Eritrea. Over twee weken volgt de uitspraak.

Huisregels

De burgemeester van Kampen sprak meerdere keren met het slachtoffer van de verkrachting en haar gezin. Woensdag, een dag voor de rechtszaak, liet de familie weten het vreemd te vinden dat een man die gevlucht is uit oorlogsgebied en mogelijk een trauma heeft, ’s nachts alleen dronken over straat kan struinen. Koelewijn vond dat een goed punt en wil nu in gesprek met het COA. Hij oppert het idee om een avondklok voor bewoners van het azc in te stellen, of ’s nachts een begeleider mee te sturen. Al is dat volgens hem juridisch lastig. ,,Misschien kan het in de huisregels opgenomen worden.”

De burgemeester van Dronten wil nog niet reageren, hij gaat eerst in overleg met de burgemeester van Kampen. 

Populistisch

Fractievoorzitter van de SP, Richard Boddeus, reageerde ook op het idee. Hij noemt het 'te idioot voor woorden, populistisch en buiten alle proporties'. 

Ook het COA liet vandaag in de Stentor weten niets te zien in een avondklok.

  1. Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

    Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeer­zie­ken­hui­zen

    De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen.
  2. Gedeputeerde Hofstra: ‘Strengere stikstofregels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

    Gedeputeer­de Hofstra: ‘Strengere stikstofre­gels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

    Het handhaven van de strengere stikstofregels in Flevoland is in het belang van de hele provincie. Dat stelt gedeputeerde Harold Hofstra, die in tegenstelling tot zijn collega’s in onder meer Overijssel en Gelderland de net afgesproken strengere maatregelen niet introk. ,,Dan zouden we alles op slot zetten, we wilden met deze maatregelen juist de vergunningverlening weer vlot trekken, Flevoland-breed. Zonder die beleidsregels staat alles stil, dat vonden wij onverantwoord en wij hebben een algemeen belang om dat weer op gang te trekken.’’

Flevoland