Volledig scherm
Ambtenaren Dronten klagen in anonieme brief over angstcultuur. © Freddy Schinkel

CDA Dronten blijft aandringen op crisisonderzoek

Er moet een extern onderzoek komen naar de bestuurscrisis in de gemeente Dronten. Die oproep handhaaft het CDA, stelt fractievoorzitter Siert Jan Lap. Zes andere politieke partijen wezen het verzoek vrijdag af in een gezamenlijke verklaring.

,,Er lijkt ruis te zitten in de organisatie van de gemeente Dronten. Niemand krijgt er de vinger op. Een onderzoek maakt duidelijk waar ruis op de lijn zit. Als dat bij het CDA is, dan zal dat blijken uit het onderzoek", legt Lap uit. 

Het CDA vroeg om het onderzoek, omdat Dronten sinds ruim een maand in een bestuurscrisis zit. CDA-wethouders Nico Verlaan en Dirk Minne Vis stapten uit het college van burgemeester en wethouders vanwege verstoorde onderlinge verhoudingen. Medewerkers lekten anoniem hun klachten over het functioneren van de ambtenarij naar de pers. 

'Verziekte bestuurscultuur'

Waar eerst het CDA de gebeten hond was, kwam ook burgemeester Aat de Jonge onder vuur te liggen, omdat hij voor een 'verziekte bestuurscultuur' zou zorgen. ,,We weten niet of het terecht is dat de burgemeester onder vuur ligt. Een onderzoek kan de schijn wegnemen", aldus Lap. ,,Het voelt als vechten tegen de bierkaai. Alsof het CDA niet wordt gegund dat de onderste steen bovenkomt."

VVD-fractievoorzitter Irene Korting laat weten geen verder commentaar te leveren op de gezamenlijke verklaring en op uitspraken van Lap tegen De Stentor. ,,Het debat hierover voeren we in de gemeenteraad." Zij spreekt ook namens Leefbaar Dronten, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. 

Flevoland