Volgens burgemeester Aat de Jonge heeft het overleg aan de Alderstafel Lelystad de gemeente Dronten niets opgeleverd.
Volledig scherm
Volgens burgemeester Aat de Jonge heeft het overleg aan de Alderstafel Lelystad de gemeente Dronten niets opgeleverd. © Freddy Schinkel

CDA Dronten botst met raad over Alderstafel

De wethouderscrisis in Dronten werkt door in de discussie over de Alderstafel voor Lelystad Airport. Het is het CDA, de grootste fractie, tegen de rest van de raad.

Als enige partij stelde het CDA donderdagavond kritische vragen over het verlaten van de Alderstafel door Dronten. De gemeente vindt het overlegorgaan voor de uitbreiding van Lelystad Airport 'geen eigentijds, modern instrument', aldus burgemeester Aat de Jonge. Pas als de Alderstafel opener wordt, schuift Dronten weer aan.

Het CDA heeft hier moeite mee en dat is niet verwonderlijk. Immers, CDA-wethouder Dirk Minne Vis, met Lelystad Airport in zijn portefeuille, was vorig jaar amper opgestapt of de gemeente dreigde al met het verlaten van de Alderstafel. Om dat later waar te maken. Een teken dat de werkwijze van Vis te soft werd gevonden. Het CDA vraagt zich, als enige partij, af of er geen andere mogelijkheid was. Als je niet aan tafel zit dan praat je ook niet mee, zei fractievoorzitter Siert Jan Lap. En waarom mocht GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast vorige week mee naar een overleg op het ministerie over deze drastische maatregel van Dronten?

Vermast heeft nu eenmaal het meeste verstand van het vliegvelddossier, legde De Jonge uit. Het raadslid zelf erkende dat hij de raad wellicht had kunnen inlichten over zijn trip naar Den Haag. ,,Het ging snel.'' Vermast sprak overigens namens de raad, benadrukte De Jonge. Niet als GroenLinks-raadslid.

Verder zei De Jonge zoveel mogelijk in het belang van de burgers te handelen. En: ,,Landelijk is er nog nooit zo veel over een standpunt van de gemeenteraad gesproken.'' Hij wilde maar zeggen dat Dronten er wel degelijk verstandig aan heeft gedaan om de Alderstafel te verlaten.     

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland