Volledig scherm
PREMIUM
Vluchteling Elya stelt in azc Dronten te zijn geïntimideerd door COA-medewerkers nadat hij zijn beklag deed over hoe er is omgegaan met zijn melding over verkrachting in het asielcentrum. © Frans Paalman

‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’

Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya. 

Elya (30) vertelde anderhalve week geleden aan de Stentor dat hij in mei in asielzoekerscentrum Dronten gedrogeerd en verkracht is door twee mannen en sindsdien gedwarsboomd wordt door politie en COA in zijn pogingen daarvan aangifte te doen. De leiding van het azc Dronten zou bovendien maandenlang niets gedaan hebben om slachtoffer en vermeende daders te scheiden.  COC Nederland, belangenorganisatie voor LHBTI’s, en een andere voormalig bewoner van azc Dronten bevestigden de afwijzende houding van het opvangorgaan bij het doen van aangifte van zedenzaken. 

  1. Politie zet geruchtmakende zaken uit Deventer, Dronten en Zwolle op coldcasekalender
    Update

    Politie zet geruchtma­ken­de zaken uit Deventer, Dronten en Zwolle op coldcaseka­len­der

    De politie heeft geruchtmakende zaken uit Dronten, Deventer en Zwolle op de zogenaamde coldcasekalender gezet. Dat is een kalender met 52 oude, onopgeloste zaken. Het gaat daarbij om de vermoorde Muharem Hebib uit Deventer (1999) en Judit Nyari uit Dronten (1993) en de vermiste Habib M’Hedhbi (2000) uit Zwolle, van wie de politie eveneens vermoed dat hij gewelddadig om het leven is gebracht.

Flevoland