Frites en nog eens frites in de vestiging van Mc Cain Foods in Lelystad.
Volledig scherm
PREMIUM
Frites en nog eens frites in de vestiging van Mc Cain Foods in Lelystad. © archief/ANP

De prijzen van patat en chips gaan omhoog (en dit is de reden)

De prijs van patat en chips gaat omhoog. Aanhoudende droogte bedreigt de oogst van onder meer aardappelen en uien. Een kleinere oogst leidt tot minder inkomsten voor akkerbouwers en uiteindelijk hogere prijzen in de winkel, zegt voorzitter Teun de Jong van de in Dronten gevestigde Nederlandse Akkerbouw Vakbond. ,,Je ziet nu al dat de markt reageert op de verwachte prijzen.’’

13 reacties

 • Leos Vriend

  2 maanden geleden
  @Eric, nee er worden geen noemenswaardige hoeveelheden op veilingen verkocht. Krieltjes is specifieke teelt, daar hebben ze nu niks meer aan. En ja, er is wel degelijk flinke droogteschade, ook al valt het niet zo op voor een burger(leek)
 • Leos Vriend

  2 maanden geleden
  @Eric, telers moeten de aardappelen al voor het poten verkopen, ze moeten immers zeker weten dat er afzet voor is, tussen poten(april) en de oogst(oktober) zijn de kostprijzen enorm gestegen, dat had men toen niet aan zien komen, en de handel heeft daar sch..t aan. Telers verkopen de de geschatte opbrengst voor een x bedrag per kilo, als ze de kilo,s niet kunnen leveren( zoals nu droogte) moeten ze soms op de vrije markt dure aardappelen bijkopen om aan contract te voldoen. Dus negatief saldo.
 • Willem Heerema

  2 maanden geleden
  Nog even en men grijpt de terugkomst van de wolf in Nederland aan om de prijs van bijvoorbeeld tomaten en paprika’s te kunnen verhogen. De marketing- en commercie-afdelingen zijn creatief.
 • Eric Goedhart

  2 maanden geleden
  Ik ben opgegroeid tussen de aardappelen, en met de droogte van nu heeft de oogst niets te maken. De velden die ik zie, zien er prachtig uit. Mijn eigen oogst (particulier) was uitstekend. Zijn er akkerbouwers die hier meelezen, en er iets zinnigs over vertellen kunnen? Btw1; niet elke teler heeft een vast contract van zoveel jaar, er wordt ook best nog wat verkocht op de veiling tegen dagprijzen. Btw2; krieltjes leveren het meeste op, die gaan o.a. naar de horeca.
 • Marianne Klaasen

  2 maanden geleden
  Ik fiets heel veel en kom zo op heel veel verschillende plaatsen. Wat mij voortdurend opvalt, is hoe goed de aardappels en de mais er bij staan. Dus ik geloof niet in al dit soort verhalen. We worden met zijn allen voortdurend voorgelogen of het nou om de stikstof gaat, het klimaat, het water, de prijzen en ga zo maar door. Er worden hier een aantal mensen heel veel beter van, namelijk de tussenhandel. Boeren moeten gewoon weer rechtstreeks met fabrieken en supermarkten onderhandelen.