Volledig scherm
ANP

Dijk bij Kamperhoek door drainage minder drassig

SWIFTERBANT - Als het goed is, is de directe omgeving en de IJsselmeerdijk zelf in de Kamperhoek direct bij de Ketelbrug in korte tijd minder drassig.

Daardoor kan het Waterschap Zuiderzeeland straks wat eenvoudiger onderhoud aan de dijk uitvoeren en de kwelsloot makkelijker maaien.

Zuiderzeeland heeft deze week extra drainage aangelegd in de strijd tegen de steeds natter wordende Kamperhoek. De plek was al jaren wat Zuiderzeeland noemt 'moerassig'. Het moerassige stuk is ontstaan door de grote hoeveelheid kwel die door de dijk stroomt. Dit water wordt opgevangen door de kwelsloot. Daarnaast is het afstromen van regenwater vanaf de A6 een oorzaak.

In 2015 is geprobeerd om het moerassige deel te draineren. Er toen slechts één drain aangebracht. Het leggen van een tweede drain lukte niet omdat de draineermachine in de ondergrond wegzakte. Daarom is vorig jaar besloten het werk voorlopig te stoppen. Na een jaar is de situatie sterk verbeterd, maar langs de kwelsloot bleef het erg nat. Nu de tweede drain er ligt is de verwachting dat de situatie verder verbetert. Hetzelfde is gebeurd bij een natte plek rond de Harderdijk.

Flevoland