Dit kunstwerk in de polder is razend populair én gevaarlijk. Daarom komt er een hek

videoAlleen om naar te kijken, niet om te beklimmen. De gemeente Dronten laat een hek voor het pas geopende landschapskunstwerk Riff, PD#18245 bij Biddinghuizen plaatsen. Om te voorkomen dat mensen van het plateau vallen.

Dwars door ‘Riff’ loopt een trap die naar een uitkijkpunt leidt. Vanaf daar is het een koud kunstje om op het dak van het kunstwerk te komen, een groot plateau zonder reling. In het openingsweekend bleek vorige week al dat veel bezoekers graag óver Riff lopen. Er werden zelfs rennende kinderen gezien. Gevaarlijk, want wie over de rand duikelt, maakt een val van 7 meter.

Tijdens het openingsweekend werden bewakers ingezet die het publiek van het plateau probeerden te houden. Inmiddels heeft de gemeente een bordje laten plaatsen met de tekst ‘Verbonden op te klimmen’, ook in het Engels en Duits. Daar blijft het niet bij. Wethouder Irene Korting van Dronten kondigt aan dat de gemeente een hek voor de trap zet. Om het zekere voor het onzeker te nemen.

Tijdelijke maatregel

,,In principe is iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag. Dat was ook het uitgangspunt bij dit kunstwerk’’, zegt Korting. Na ‘signalen over de veiligheid’ heeft ze besloten om toch in te grijpen. Mogelijk is het hek een tijdelijke maatregel, aldus Korting. ,,We gaan in overleg met de provincie (eigenaar van het kunstwerk) en Bob Gramsma (de schepper) om te kijken wat de mogelijkheden zijn’’.

Volledig scherm
Vanaf het uitkijkpunt is het een koud kunstje om op het dak van het kunstwerk te komen. © Foto Freddy Schinkel

De gemeente laat in een schriftelijke verklaring weten dat het dak berekend is op de belasting van sneeuw en wind en een paar mensen, ‘maar niet op een mensenmassa’. En: ‘Bij het ontwerp van het kunstwerk was niet bedacht dat dat zou gebeuren’. In de door de gemeente verstrekte omgevingsvergunning voor Riff is het ‘gebruikersgedrag’ niet meegenomen.

Quote

Ja, als je erop klimt dan kan het een gevaarlij­ke situatie worden. Maar dat is overal

Bob Gramsma, Maker van Riff

Wat vindt Gramsma, die het beeldrecht van het kunstwerk heeft? Eerder deze week zei hij tegen deze krant dat hij niet van plan is om iets aan het werk te veranderen. ,,Als mensen over hekken heen klimmen of op gebouwen gaan staan, is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Ja, als je erop klimt dan kan het een gevaarlijke situatie worden. Maar dat is overal.’’ Hij wil donderdagmorgen niet zeggen wat hij van het hek vindt: ,,De gemeente Dronten is mijn gesprekspartner’’.

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland