Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Door vertraging vliegveld Lelystad is Dronten nu in beeld als locatie voor parkeren onder zonnedak

De gemeente Dronten is in beeld als locatie voor een ‘PowerParking’, een parkeerterrein van 125 parkeerplaatsen met een overkapping van zonnepanelen. Het was eigenlijk de bedoeling dat het parkeerterrein met zogenoemde solar carports bij vliegveld Lelystad zou komen, maar door de vertraagde opening zoekt de provincie Flevoland nu naar een andere locatie.

Dit heeft er alles mee te maken dat het een Europees project is, dat valt binnen een Europees programma (Kansen voor West II). Door de vertraging in Lelystad zou het zonneproject niet meer binnen de termijnen van dat programma gerealiseerd kunnen worden. 

De provincie Flevoland heeft gemeente Dronten benaderd met de vraag of ze deel wil nemen aan het project. De realisatie ervan zou volgens de gemeente ‘naadloos in de termijnen van dit Europese traject passen’. Mochten alle betrokken partijen akkoord gaan, dan komt de zonneparkeerplaats op het parkeerterrein van de gemeente Dronten.

Klimaatplan

De gemeente ziet een kans om zo, zonder extra kosten, invulling te kunnen geven aan de klimaatplannen van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders wil deze maand, als ook de Gedeputeerde Staten van de provincie akkoord zijn, met een verdere uitwerking van het plan komen.

In de PowerParking wordt niet alleen zonne-energie via de zonnepanelen opgewekt, het is ook de bedoeling dat elektrische auto’s opgeladen kunnen worden én als het mogelijk is energie op te slaan in een batterij. Daarmee wordt ook direct het elektriciteitsnet ontlast. 

Voor het project is vanuit Europa een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. De provincie Flevoland draagt ook bij, in totaal is er 1,7 miljoen euro voor uitgetrokken. 

Flevoland