Volledig scherm
PREMIUM
Zes rijen windmolens komen er bij Swifterbant. De dorpen gaan meeprofiteren van de winst. © ANP XTRA

Dorpen profiteren van opbrengst windmolens Swifterbant

Een deel van de opbrengst uit windenergie van de molens in Windplan Blauw bij Swifterbant wordt gestort in een gebiedsfonds, waaruit projecten op het gebied van energietransitie of maatschappelijke doelen worden gefinancierd. Het gaat om circa een kwart miljoen euro per jaar, zo blijkt uit informatie die burgemeester en wethouders van Dronten naar de gemeenteraad hebben gestuurd.

Het geld wordt gelijkelijk verdeeld over de twee bestemmingen, zodat er voor ‘maatschappelijke doelen in de omliggende woonkernen’ elk jaar 125.000 euro te verdelen is.

  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland