Volledig scherm
Ingeborg Lups is ex-kankerpatiënt en oprichter van de stichting Langs de Zijlijn. © Ruben Schipper

Dronten heeft primeur met preventieve hulp: ‘Zorg bij kanker in het gezin schiet tekort’

De zorg voor gezinnen waarvan één van de ouders kanker krijgt, schiet tekort. Dat stelt de Drontense stichting Langs de Zijlijn, gesteund door Pink Ribbon en onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Dronten gaat als eerste gemeente in Nederland preventieve zorg aanbieden aan kinderen om emotionele en gedragsproblemen te voorkomen.

Als één van de ouders de diagnose kanker krijgt, heeft dit grote gevolgen voor alle gezinsleden en wordt het functioneren van het gezin als geheel beïnvloed, stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In Nederland hebben we te weinig oog voor deze problematiek, vindt de stichting Langs de Zijlijn, die zich inzet voor betere en gereguleerde begeleiding van kinderen in deze gezinnen. De stichting beijvert zich voor gereguleerde preventieve zorg. ,,Dat is beter dan dure zorg achteraf’’, zegt stichtingsvoorzitter Ingeborg Lups-Dijkema. Haar stichting wordt wekelijks benaderd door gezinnen met een hulpvraag. 

Angsten

Jaarlijks krijgen zo’n negenduizend gezinnen te maken met de diagnose kanker bij één van de ouders. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen bleek eerder al dat 30 procent van de kinderen uit deze gezinnen te maken krijgt met posttraumatische stress symptonen. De Universiteit Utrecht signaleert in haar onderzoek psychische en emotionele problemen, die kunnen variëren van ‘gevoelens van ontregeling tot het ontwikkelen depressies en angsten’. 

Langs de Zijlijn werkt samen met Pink Ribbon en de universiteit aan een breed onderzoek dat moet leiden tot een hulpmethode over omgaan met kanker binnen het gezin. De uitkomst van het onderzoek, die later dit jaar wordt verwacht,  moet de opmaat vormen naar een landelijke beleidswijziging. ,,Wij gaan daarmee bij de minister van Volksgezondheid aankloppen’’, zegt Lups. De stichting wil dat alle gemeenten deze gezinnen structureel gaan ondersteunen.

Aanpak

De gemeente Dronten heeft zich aangemeld als voorbeeldgemeente. ,,Preventie past goed bij onze aanpak’’, zegt wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten). ,,Als we aan de voorkant latere nadelige gevolgen kunnen voorkomen, is dat waardevol.’’ Hij prijst Lups en haar stichting. ,,Zij heeft ons op dit spoor gezet.’’ De toch al peperdure jeugdzorg zal hiermee niet nog duurder worden, verwacht hij. ,,Preventie kan juist besparend werken.’’ 

Dronten gaat eind deze maand met relevante partijen zoals huisartsen, praktijkondersteuners en de GGD om tafel. Van Bergen hoopt op de landelijke lotgenotendag (15 juni) van de stichting een plan van aanpak te presenteren.

Flevoland