Volledig scherm
© stock.xchng

Dronten moet denken over schadevergoeding windboeren

DEN HAAG/DRONTEN - De Raad van State wil dat de gemeente Dronten gaat nadenken over een schaderegeling voor de exploitanten van solitaire windmolens en kleine windclusters.

De gemeente Dronten wil dat die windturbines op den duur verdwijnen. Windpark SVDW en Ewi Windpark stapten hiertegen met succes naar de Raad van State, zo blijkt uit een uitspraak.

SVDW en Ewi Windpark zijn samenwerkingsverbanden van akkerbouwers die enkele tientallen verspreid liggende windmolens exploiteren. De provincie Flevoland wil daar van af en maakte een noodverordening. De gemeente Dronten voerde deze noodverordening uit in het bestemmingsplan Buitengebied. Daarin staat dat de windturbines mogen blijven staan maar niet meer mogen worden vervangen of verbeterd. De Raad van State valt erover dat de gemeente niet heeft onderzocht of de akkerbouwers schade lijden. Om die reden is het bestemmingsplan van tafel geveegd. De hoogste bestuursrechtbank wil dat de gemeente om de tafel gaat met de provincie en de eigenaren van de windturbines. De windmolens waar het om gaat staan bij de Overijsselse Tocht, Ansjovistocht, Zeebiestocht en tussen de Wisentweg en de Elandweg.

Flevoland