Volledig scherm
© Anette Janssen

Dronten weert hanen in dorpen

Het is op meerdere plekken in Dronten een bron van ergernis, de kraaiende haan van de buren. Om meer klachten te voorkomen, wil de gemeente het houden van deze dieren verbieden in de bebouwde kom. 

Hoeveel klachten er zijn binnengekomen, kan wethouder Ton van Amerongen niet zeggen. Maar het zijn er genoeg om in actie te komen. Vooral in de zomer maken hanen menig Drontenaar wakker als ze gaan kraaien bij het opkomen van de zon. Het hanenverbod in de bebouwde kom moet op 1 maart 2019 ingaan. Dat biedt eigenaren de mogelijkheid om ‘op een nette manier’ hun dieren elders onder te brengen, meldt de gemeente.

Kinderboerderijen

In het buitengebied is geen verbod nodig, daar is de afstand tussen de huizen groot genoeg en is er geen overlast. Kinderboerderijen in de bebouwde kom zijn de uitzondering op de regel. Die mogen wél hanen houden. Op welke manier de gemeente gaat optreden bij aanhoudende overlast, kan Van Amerongen eveneens nog niet zeggen. Overigens kunnen eigenaren van hanen een ontheffing aanvragen, voorwaarde daarbij is dat er minimaal 30 meter tussen het hok en de woning van de buren zit. 

Klachten over kraaiende hanen in de buurt is een probleem dat ook elders in het land speelt. Veel consumentenprogramma's hebben er aandacht aan besteed, er zijn zelfs boze buren naar de rechter gestapt. Dronten stelt een verbod in door de apv (algemene plaatselijke verordening) aan te passen. ,,Dat hebben meerdere gemeenten gedaan’’, zegt Van Amerongen.  

Flevoland