Volledig scherm
© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Dronten wil probleemstudenten uit de wijk halen

Ondanks stevig toezicht blijft de overlast van studenten in Dronten-Noord maar toenemen. De gemeente probeert de jongeren op een andere plek onder te brengen, al kan dat nog jaren duren.

Onverzorgde woningen en tuinen, openbare dronkenschap, geluidsoverlast en wildplassen, studenten zorgen al jaren voor overlast in Dronten-Noord. Volgens wethouder Peter van Bergen nemen de klachten van de overige wijkbewoners toe en dat is opmerkelijk, want er is steeds meer aandacht voor het probleem. Tien woningen in de straten De Grutto en De Oeverloper, daar concentreert de overlast zich. Hier wonen 55 tot 60 studenten die het niet zo nauw nemen met de netheid van hun huis en graag een biertje drinken - met alle gevolgen van dien.

Quote

Het gaat om twee leefstij­len en die zijn moeilijk samen te brengen

Peter van Bergen, Wethouder Dronten

Na een bewonersavond en een gesprek met de huiseigenaren (de verhuurders) zijn vorig jaar twee werkgroepen opgericht. Ook is er een ‘stakeholdersoverleg’ met alle betrokken partijen en een klankbordgroep Dronten-Noord waar de problemen aan de orde komen. En dan zijn er nog de bezoekjes van de wijkagent en de gemeente aan de buurt. Het is niet genoeg, zo blijkt. ,,Het gaat om twee leefstijlen en die zijn moeilijk samen te brengen’’, zegt Van Bergen. Anders gezegd: studenten in een woonwijk met gezinnen, dat gaat niet.    

Verhuizen

Wat nu? Meer toezicht en handhaving is een optie, maar lost het probleem niet op. Dan maar proberen om de studenten te verhuizen, meent de gemeente. Dronten praat hierover met de huiseigenaren, zegt Van Bergen. Waar moeten de studenten naartoe? Dat is nog de vraag. Semi-permanente huisvesting is een mogelijkheid, aldus de wethouder. Maar voor concrete plannen is het nog te vroeg. Ook kan Van Bergen nog niet zeggen of het de gemeente geld gaat kosten en zo ja, hoeveel. Een ding is zeker: het kan nog jaren duren voordat de studenten de wijk uit zijn, laat hij weten. Ook zeker: de woningen worden vervolgens ter beschikking gesteld aan ‘reguliere gezinnen’. 

Flevoland