Volledig scherm
© Thinkstock

Drontenaar krijgt werkstraf voor helen van groentekratten

Dom en naïef noemde de 43-jarige Geert K. uit Dronten zichzelf bij de rechtbank in Lelystad. Voor de heling van groentekratten veroordeelde de politierechter hem tot 100 uur taakstraf.

K. ontving tussen juli 2017 en februari 2018 een groot aantal groentekratten van een collega uit de groente- & fruithandel. Wat hij naar eigen zeggen niet wist, was dat die kratten gestolen waren bij Smink Groente & Fruit uit Harderwijk. Een bedrijf waar hij regelmatig werk voor deed.

Argwaan

Hij kreeg argwaan toen hij stickers van het bedrijf tegenkwam op de kratten ‘Maar daar heb ik niks mee gedaan,’ liet hij de rechter desgevraagd weten. Smink Groente & Fruit werd in zo’n acht maanden tijd voor ruim 45.000 euro opgelicht. Toen het bedrijf kratten begonnen te missen werd er een onderzoek ingesteld. In de wagens van het bedrijf werd een gps-tracker geïnstalleerd en zo kwamen ze bij de Drontenaar uit. Toen hij werd opgepakt wist hij meteen wat er aan de hand was. ‘Ze hebben me gebruikt,’ liet hij de rechter weten.

Omdat K. zich verantwoordelijk voelde, betaalde hij de schuld meteen terug aan Smink. ‘Ik had moeten weten dat er meer aan de hand was’. Daar was de politierechter het mee eens. Volgens haar had de man onderzoek moeten doen toen het onderbuikgevoel opdook. Ze vond het positief dat de Drontenaar de schade al had vergoed.

Lager

Ook het feit dat hij nog nooit voor de rechter heeft gestaan woog ze mee in haar uitspraak. De officier van justitie eiste 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk, maar de straf viel iets lager uit.

Flevoland