Volledig scherm
Drontenaren mogen meebeslissen over de sfeer en functionaliteit van hun te renoveren gemeentehuis. © Foto Freddy Schinkel

Drontenaren kunnen meebeslissen over inrichting gemeentehuis

Inwoners van Dronten krijgen een belangrijke stem in hoe de publieksruimtes in het gemeentehuis er na de verbouwing uit komen te zien. Over elementen die sfeer en uitstraling bepalen krijgen ze zelfs een beslissende stem, als het aan burgemeester en wethouders ligt. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met dit voornemen.

„Het is heel spannend om het los te laten”, zegt projectwethouder Roelof Siepel in een toelichting. „Er kan iets uitkomen waar we zelf niet blij van worden. Dat risico moeten we willen nemen.”

Het was de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad dat Drontenaren zouden kunnen meepraten over de renovatie van hun gemeentehuis. Vooral waar het gaat om ruimten waar het publiek komt, zo ongeveer de hele benedenverdieping.

Balies

Het college stelt nu voor dat inwoners zal worden gevraagd naar hun mening over de functionaliteit van zaken als de balies. De ‘klanten’ van de gemeente krijgen daarbij evenveel inbreng als andere gebruikers van de ruimten, zoals de eigen medewerkers. De gemeenteraad zelf krijgt de belangrijkste stem over de inrichting van de raadszaal, maar andere gebruikers beslissen mee over zaken als de publieke tribune en de trouwzaal.

Als het gaat om sfeer en identiteit is het oordeel van het publiek leidend. Strak en zakelijk of sfeervol. Of iets anders dat past bij de identiteit van Dronten, iedereen kan daarvoor ideeën aandragen. Professionals worden vervolgens ingezet om die te groeperen en verder uit te werken. „Bezoekers moeten straks echt het gevoel krijgen van: yes, ik ben nu in het gemeentehuis van Dronten”, zegt Siepel, „het gemeentehuis waar ik trots op ben en waar ik mij thuis voel.”

Jury

Een jury moet bepalen welk idee uiteindelijk ten uitvoer wordt gebracht. „We zien het als een mooie taak voor onze nieuwe burgemeester om de jury voor te zitten”, aldus Siepel. Om de stem van het volk ook in daden om te kunnen zetten wordt 350.000 euro gereserveerd.

Dronten gaat de ervaringen van deze verdergaande vorm van burgerparticipatie bij het vormgeven van het gemeentehuis gebruiken om te bepalen of de aanpak ook bij andere onderwerpen toepasbaar is.

Flevoland