Volledig scherm
Foto ANP

Drontense voert actie tegen voeren watervogels

DRONTEN - Schokkend noemt ze het, de hoeveelheid brood die mensen eenden, zwanen en andere watervogels voeren. En daarom is de Drontense Marinka Siebols een actie begonnen tegen dat voeren. "In sommige gevallen is het geen voeren meer, maar gewoon brood dumpen." Siebols is natuurfotograaf en fotografeert graag watervogels.

Door vele uren dieren te observeren, ziet zij welke vogels er gezond of ongezond uitzien. "Ik was op een dag aan het fotograferen in Dronten West. Daar liep een zwaan met haar kuikens op de weg, doordat er brood werd gevoerd. De moederzwaan was ver van het water gelopen. De kuikens moesten bij blijven, en dat is uitputtend voor hen. Bovendien is het gewoon gevaarlijk. Beide ouders waren verslaafd aan brood en dat leren ze hun kinderen ook."

Naar aanleiding van dit soort waarnemingen besloot Siebols toen onderzoek te doen naar het effect van (te veel) brood op watervogels. Na een jaar met verschillende instanties te hebben gesproken, zoals de vogelbescherming, opvangcentra, dierenartsen en waterschappen, schreef zij een artikel. Dat probeert zij nu onder de aandacht te brengen bij de gemeente Dronten en provincie Flevoland. In Siebols artikel wordt een aantal speerpunten genoemd. Zij schrijft bijvoorbeeld dat brood niet voldoet aan de voedingseisen van watervogels. "Het is te eenzijdig en bevat niet de juiste mineralen, vitaminen en aminozuren die de vogels nodig hebben. Brood bevat bovendien te veel zout. Dit kunnen vogels niet goed verteren."

Het brood zorgt volgens het onderzoek van Siebols naast de problemen voor de dieren, ook voor problemen in de omgeving. "Brood trekt ratten en ander ongedierte aan, die parasieten en ongewenste ziektes met zich meenemen."

Omdat het nu lente is en de mensen meer buiten zijn, hoopt Siebols hen bewust te maken van de negatieve gevolgen van het voeren van brood. Het volledige artikel van Siebols is te lezen op www.destentor.nl

Flevoland