Volledig scherm
Een impressie van het kunstwerk van Bob Gramsma, zoals dat dient te verrijzen tussen tussen de Spijkweg en de Bremerbergdijk in Dronten. © Landart Flevoland

Eerste paal 'vaag kunstwerk' van 730.000 euro dinsdag in Dronten de grond in

De eerste paal van 'Riff PD#18245' gaat dinsdag in Dronten de grond in. Het betreft een kunstwerk van de Nederlands-Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma waarover commotie ontstond toen enkele leden van Provinciale Staten een eerste schets 'vaag' noemden. Het object gaat ongeveer 730.000 euro kosten.

Gramsma lichtte in mei zijn kunstwerk nader toe voor de commissie Bestuur van Provincie Flevoland nadat enkele statenleden zijn schets bestempelden als 'vaag'. Kennelijk overtuigde de kunstenaar; dinsdag 28 augustus gaat de eerste paal in bijzijn van deputeerde Rijsberman en wethouder Oosterveld van gemeente Dronten om 14.00 uur de grond in. Dat gebeurt op een perceel tussen de Spijkweg en de Bremerbergweg. ,,Er zijn wat aanpassingen gedaan in de constructietekening'', licht een woordvoerster van Provincie Flevoland toe.

Riff PD#18245

Het object van Gramsma betreft het achtste landschapskunstwerk in het kader van de viering '100 jaar Zuiderzeewet' van Provincie Flevoland. De andere werken staan in Almere (twee ), Lelystad (twee), Noordoostpolder en Zeewolde (twee). Gedeputeerde Rijsberman: ,,Met dit monument krijgt Flevoland een blijvende herinnering aan onze ontstaansgeschiedenis''. 

Volgens Provincie Flevoland levert Gemeente Dronten met dit landschapskunstwerk een mooie toevoeging aan de collectie landschapskunstwerken in Flevoland. 'Een aansprekend herkenningspunt voor inwoners en bezoekers. Het toont de ontginning en kunstmatigheid van de polder Gramsma’s nieuwgevormde landschap moet als een gebouw op palen rusten en biedt onderdak aan dieren en mossen'.

Het leeuwendeel van de kosten (ongeveer 730.000 euro) is voor rekening van de provincie. Gemeente Dronten gaat het kunstwerk onderhouden. De bedoeling is dat het publiek vanaf voorjaar 2019 toegang krijgt tot 'Riff, PD#18245'. Wie het in november gaat onthullen, is volgens de woordvoerster nog onbekend. 

Flevoland