Volledig scherm
© ANP XTRA

Eigenaar recherchebureau Dronten nu zelf veroordeeld voor fraude

Zijn recherchebureau uit Dronten zat achter fraudeurs aan, maar nu is de 38-jarige eigenaar zelf veroordeeld. Hij pleegde belastingfraude en benadeelde de overheid voor ruim 86.000 euro, bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle.

De 38-jarige Erik de J. speurde zelf lange tijd fraudeurs op. Zijn recherchebureau richtte zich onder meer op oplichting via internet. In de tussentijd verwerkte hij zelf valse facturen in de administratie. Zijn financieel adviseur rook onraad en tipte de fiscus. 

Blind opgevolgd

De J. meende dat niet hij, maar de accountant iets te verwijten viel. De J. voer immers blind op de adviezen van die man, zei hij op de zitting in december. Hij kende de facturen niet en vermoedde dat zijn boekhouder die aan de administratie had toegevoegd. 

Uit verklaringen van een medewerker van het bureau van De J. en van de accountant blijkt dat de eigenaar wel degelijk zelf toegang had tot de digitale administratie. Met de facturen wist het bedrijf onterecht zeker 86.000 euro aan belasting terug te krijgen; belasting die de onderneming dus nooit had betaald. 

Boekhoudpakket

Opvallend is bovendien dat De J. in 2016 door een zakenblad geïnterviewd is, juist over zijn boekhoudpakket. In dat interview zei hij juist goed inzicht in zijn administratie te hebben en dat hij er wekelijks een paar uur aan besteedde.

De rechtbank acht bewezen dat De J. die valse facturen heeft opgesteld. De man neemt niet zelf de verantwoordelijkheid en de rechtbank rekent hem dat aan. Toch vinden de rechters een celstraf niet op zijn plaats. Dit omdat de man niet eerder van fraude is verdacht en omdat een celstraf ervoor zorgt dat hij niet voor zijn kinderen kan zorgen. 

Taakstraf

De man krijgt daarom een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd. De officier van justitie had 9 maanden cel geëist.

Flevoland