Volledig scherm
Een van de recreatieparken. © Google Maps

Eigenaren bungalows Biddinghuizen vangen bot met permanente woonwens

De gemeente Dronten mag een einde maken aan het permanent wonen op recreatieparken De Boschberg en De Bremerberg in Biddinghuizen. Dat blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State. Met het plan wil de gemeente de recreatie op de parken stimuleren en permanente bewoning uitbannen. 

Er zijn nog wel bewoners op het park die daar mogen wonen, maar zij vallen onder de zogenoemde uitsterfregeling. Zij hebben een persoonsgebonden woonvergunning. Als zij vertrekken, mag de woning alleen nog maar voor recreatie worden gebruikt. Bewoners die geen persoonsgebonden vergunning hebben, mogen alleen nog recreëren op het park. De Raad van State (RvS) ziet geen reden om de gemeente opdracht te geven om de woningen een dubbelbestemming te geven, vor zowel wonen als recreëren.  

Verpauperen

Daar hadden bewoners, verenigd in de coöperatieve recreatieparkverenigingen (CV) De Boschberg en De Bremerberg, eerder om gevraagd. Zij vrezen dat de parken gaan verpauperen als de huisjes niet meer permanent bewoond kunnen worden. Volgens de tegenstanders zouden huisjesmelkers de verpauperde bungalows opkopen en verhuren aan arbeidsmigranten en mensen die helemaal niks hebben met de oude recreanten en bewoners en voorzieningen op de parken, zoals het zwembad en tennisbanen. 

Geen dubbelbestemming

Maar de RvS is het eens met de gemeenteraad, die de recreatieparken zoveel mogelijk voor recreatief gebruik wil reserveren. De parken met zo’n 400 woningen liggen in de kustzone van het Veluwemeer en dat gebied is nooit bedoeld geweest voor bewoning. Om die reden mag de gemeente Dronten de permanente bewoning aanpakken en hoeft ze geen dubbelbestemming mogelijk te maken. Daar moeten de bewoners van de parken het mee doen.

Flevoland