Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Eindelijk kan Swifterbant uitbreiden

SWIFTERBANT - De Bisonweg, daar moet het gebeuren. Deze plek wijst de werkgroep Swifterbant Groeit aan als uitbreidingslocatie. Er is ruimte voor 800 woningen. ,,De komende tien jaar kunnen we vooruit'', zegt voorzitter Ad Withaar. 

Een lange zoektocht is ten einde. Swifterbant smacht om uitbreiding en meerdere locaties zijn onder de loep genomen, maar om uiteenlopende redenen kwam het er niet van. Zo kwamen dorpsbewoners in verzet nadat de gemeente en Dorpsbelangen in 2015 het Hazenpad en de Volkstuinen aanwezen. Om trammelant te voorkomen - en verzekerd te zijn van draagvlak - heeft de gemeente een bewonersgroep ingesteld die naar een geschikte locatie op zoek ging. Veertien locaties zijn langs de meetlat gelegd en de Bisonweg aan de zuidkant van het dorp komt als beste uit de bus, zegt Withaar. ,,Deze plek is groen, ruim, bereikbaar en betaalbaar.'' Er is nog een hindernis, aan de Bisonweg staan paardenstallen en de eigenaren staan niet te springen bij de gedachte aan woningbouw. ,,Maar de stallen kunnen blijven staan, er kan een afscheiding worden geplaatst'', zegt Withaar.  

Ook het Rivierduingebied gooide hoge ogen, maar deze plek is moeilijk te ontsluiten, aldus de voorzitter. Bovendien is het een gebied met archeologische waarde en dat is een 'min', in de woorden van Withaar. Aan de Bisonweg is ruimte voor 800 woningen. ,,Daarmee kan Swifterbant tien jaar vooruit.'' 

Flevoland