Volledig scherm
Landschapskunstwerk Riff bij Biddinghuizen, de trap is al bijna een maand afgesloten. Deze mensen doen het goed, ze gaan niet verder dan het uitkijkpunt. © Foto Freddy Schinkel

Expert gaat ‘onveilig’ landschapskunstwerk bij Biddinghuizen onderzoeken

Het is nog onduidelijk wanneer landschapskunstwerk Riff bij Biddinghuizen weer open gaat voor publiek. De provincie wil eerst een expert de veiligheid laten beoordelen.

Het kunstwerk, volledige naam: Riff, PD#18245, ging enkele dagen na de opening op 12 oktober al op slot. De gemeente Dronten blokkeerde de trap die naar een uitkijkpunt in het object leidt. Via die plek is het een kleine moeite om óp het kunstwerk te komen. En dat leidt tot ‘onveilige situaties’, stelt de gemeente. Er staat geen hek rond dit plateau. Bovendien is het niet berekend op veel mensen. 

Tijdelijk

Het is een tijdelijke maatregel. Onduidelijk is wat de definitieve oplossing is. Complicerende factor is dat het kunstwerk eigendom is van de provincie, het auteursrecht bij kunstenaar Bob Gramsma ligt en de gemeente over de veiligheid gaat. Deze drie partijen gaan in overleg over het kunstwerk. Dat is nog niet gebeurd, liet een woordvoerster van de provincie eerder deze week weten aan deze krant. 

Quote

We eten dat een bord voor de trap niet voldoende is

Irene Korting, Wethouder Dronten

,,Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid’’, zei wethouder Irene Korting donderdag in de commissie. ,,En we weten dat een bord voor de trap niet voldoende is.’’ Een ding is zeker, liet ze weten: de veiligheid gaat boven het auteursrecht. De provincie wil eerst een veiligheidsexpert naar Riff laten kijken, aldus Korting. Op basis van zijn of haar advies worden waarschijnlijk verdere stappen genomen. 

Flevoland