Volledig scherm
Impressie van de plannen voor Ketelhaven. © Archikon

Facelift Ketelhaven zorgt voor gemengde reacties

De plannen voor een facelift van het buitendijkse deel van Ketelhaven zorgen voor gemengde reacties in het buurtschap. Bewoners reageren verheugd, maar de naastgelegen jachthaven maakt zich zorgen.

Weinig blijft bij het oude op de nu nog grotendeels kale havenkade in Ketelhaven. Projectontwikkelaar Zuider Zee Development wil er drie blokken met elk twintig recreatieappartementen neerzetten, een of meerdere winkeltjes en een horecagelegenheid. Daarnaast wordt een deel van de kade ingericht als wandelgebied en het aantal ligplaatsen uitgebreid. Het project wijkt nauwelijks af van het plan dat tien jaar geleden werd gepresenteerd door een andere ontwikkelaar, maar spaak liep. 

Quote

Wij gaan zeker reageren

Eric Burmeister, Stichting Jachthaven Ketelhaven

Destijds was de buurman, Stichting Jachthaven Ketelmeer, niet blij met de facelift. De commerciële jachthaven in Ketelhaven, eigendom van de ontwikkelaar, mocht uitbreiden en zou de haven van de stichting omringen. Althans, dat was het bezwaar. En de appartementencomplexen werden als 'Bijlmerflats' gezien. Ook nu staat de stichting, met nieuw bestuur, niet te springen. ,,Wij gaan zeker reageren'', kondigt voorzitter Eric Burmeister aan. Hij wil niet in details treden, maar laat weten dat de stichting (nog steeds) moeite heeft met de appartementen en de uitbreiding van de andere jachthaven. ,,Wij zitten nu vol en dat willen we graag zo houden'', zegt hij over dat laatste. Over de appartementen: ,,Tijdens een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis zagen we dat deze gebouwen negen verdiepingen hoog worden. Dat is hoger dan eerder gemeld.''  

Impuls

De Vereniging van Eigenaren Ketelhaven (VVE), die het grootste deel van de bewoners vertegenwoordigt, ziet de plannen juist als een 'impuls'. Voorzitter Aan van de Velde: ,,Het zou mooi zijn als er een cafeetje op de kade komt. Dat zou een ontmoetingsplek kunnen worden voor onze schaakclub en bridgeclub.'' Wel jammer dat de appartementen niet voor permanente bewoning zijn, laat hij weten. ,,Daarmee staan ze het grootste deel van het jaar leeg.'' 

Chiel Waagmeester van Waagmeester Recreatie, dat werkt aan een binnendijks park met woningen aan het water, wil niet reageren op de plannen. Eerder zei hij tegen deze krant dat hij wacht op de buitendijkse ontwikkelingen. GroenLinks-raadslid Paul Vermast noemde de plannen onlangs 'megalomaan'. 

Volledig scherm
Impressie van de appartementencomplexen op de havenkade. © Archikon

Flevoland