Flevonice in Biddinghuizen sluit langste kunstijsbaan ter wereld

videoDe openlucht kunstijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen gaat dicht. Door verouderde technologie en warme winters is het niet haalbaar om de baan open te houden. ,,We hebben er keihard voor gewerkt en heel veel energie en emotie erin zitten. Iedereen heeft enorm genoten van de ijsbaan. Maar als het niet meer uit kan, moet je deze stap zetten’’, zegt directeur Maarten van der Ven. 

Lees hier ons dossier over Flevonice.

Van der Ven hoopt in de toekomst met nieuwe technologie wel weer een ijsbaan neer te kunnen leggen. Of dat gaat lukken en op welke termijn is onzeker. 

Langste kunstijsbaan ter wereld

De openluchtkunstijsbaan van 2500 meter is de langste kunstijsbaan ter wereld. Flevonice ging in 2007 open. In de topjaren trok de ook in het buitenland bekende ijspiste wel 100.000 bezoekers per jaar. Door de klimaatverandering is het niet rendabel om de verouderde technologie van de ijsbaan te vervangen, zegt de directeur. ,,De energie die het kostte van ons personeel, zij waren tot diep in de nacht bezig om de baan weer klaar te maken voor de volgende dag, en de kosten van de stroom overstegen heel erg de baten. Van de negentig dagen in het jaar die wij open zouden zijn, zijn we er veertig dicht geweest. Dat is niet te doen’’, zegt Van der Ven. 

Baan kwijt

De sluiting van de kunstijsbaan kost enkele tientallen medewerkers hun baan. Het bedrijf heeft in de winter tachtig mensen in dienst, in de zomer ongeveer dertig. Veel van hen zijn seizoenskrachten, maar er zitten ook vaste mensen bij. Hoeveel dat er zijn wil Van der Ven niet zeggen. 

Flevonice zoekt een nieuwe invulling van het terrein. Het komende jaar blijft het park dicht en wordt gezocht naar nieuwe ideeën voor het huidige sports & funpark. Van der Ven: ,,Wij hebben diverse plannen voor unieke activiteiten en attracties. Ik kan nog niet zeggen welke dat zijn.’’  Flevonice start ook met de bouw van een zonnepanelenpark. 

FlevOnice bij Biddinghuizen.
Volledig scherm
FlevOnice bij Biddinghuizen. © Foto Freddy Schinkel

Flevoland