Volledig scherm
© ANP

'Geen noodzaak' voor uitbreiding AZC Dronten

DRONTEN - Het asielzoekerscentrum in Dronten wordt niet uitgebreid. De noodzaak daartoe ontbreekt, zegt het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA).

Het COA heeft de gemeente Dronten te kennen gegeven op basis van de ontwikkelingen in de instroom van het aantal asielzoekers en de opvangcapaciteit die elders in het land nog is, geen behoefde te hebben aan extra opvangplaatsen in Dronten. De capaciteit van het AZC Dronten blijft daardoor 1200.

Nevenvestiging
Het afgelopen jaar heeft de gemeente Dronten onderzoek gedaan naar een mogelijke nevenvestiging van het AZC. De gemeenteraad had daar met een motie op aangedrongen. "We hadden samen met het COA de ambitie om van de nevenvestiging een bijzondere, duurzame locatie te maken. Het was hartverwarmend te ervaren hoe 'maatschappelijk verantwoord' ondernemers binnen onze gemeente hiermee zijn omgaan. Ik kan me inleven in de teleurstelling die er nu is bij de betrokken ondernemers, temeer omdat de gezamenlijke ambities tot in een ver gevorderd stadium waren uitgewerkt", licht wethouder Peter van Bergen toe.


Het bestaande AZC en de onlangs overeengekomen verlenging van drie jaar voor de tijdelijke opvangcapaciteit, blijven onveranderd. De gemeente toont begrip over de dynamiek rondom asielzoekersstromen. "In de media wordt al enige maanden aandacht besteed aan de waarneembare overcapaciteit in Nederland. Met dit als gegeven en het feit dat het COA bij meerdere gemeenten actief zocht naar extra locaties, is het begrijpelijk dat er niet langer een noodzaak is voor een nevenvestiging", aldus Van Bergen.

Flevoland