Volledig scherm
Voorbeeldverkaveling Hanzekwartier (bron: structuurvisie Dronten)

Groen licht voor plan Hanzekwartier Dronten

DRONTEN - De plannen voor het Koning Willem Alexanderplein en het Hanzekwartier in Dronten kunnen verder.

De Raad van State deed woensdag een voor de gemeente Dronten gunstige uitspraak. Het bestemmingsplan Hanzekwartier biedt ruime bouwmogelijkheden voor verschillende functies rond het Koning Willem Alexanderplein en de transformatie van het bedrijventerrein Hanzekwartier naar een gebied met overwegend wonen. Verder krijgen de nog zittende bedrijven in het gebied de zekerheid dat zij kunnen blijven ondernemen.

Voorlopige goedkeuring
Het besluit van de Raad van State over het bestemmingsplan betekent een cruciale stap vooruit voor de realisatie van het Hanzekwartier. Het betekent ook dat het detailhandelsbeleid van de gemeente in stand blijft. Dit zorgt ervoor dat Dronten kan blijven werken aan een sterk Suydersee-winkelcentrum.Na het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad in juni 2015 zochten vijf partijen het hogerop, waaronder ondernemers aan de Noord en de Havenweg. Zonder succes. Het bestemmingsplan Hanzekwartier is zo goed als geheel onherroepelijk goedgekeurd.

Bezwaren
De Raad van State verklaarde één beroep niet ontvankelijk (tegen het raadsbesluit was geen zienswijze ingediend), twee bezwaren van vastgoedeigenaren die winkeltjes in hun panden wilden, zijn ongegrond verklaard. Eén ondernemer mag op grond van het bestemmingsplan nu zijn plezierschip bij zijn bedrijfswoning aanleggen. Het vrachtschip in de insteekhaven daarentegen mag op grond van bestemmingsplan hier niet afgemeerd blijven.

Flevoland