Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP XTRA

GroenLinks stelt vragen aan college Dronten over rapport jeugdzorg

Het kabinet heeft plannen om de regels rondom de jeugdzorg wederom aan te passen. De fractie van GroenLinks in Dronten wil weten hoe het zit met de plaatselijke situatie en wat bijvoorbeeld de financiële gevolgen hiervan zouden zijn.

Een flink deel van de zorg blijkt toch niet het beste af onder de hoede van de gemeente, concludeert het kabinet. Kinderen moeten wachten op hulp en zorgverleners komen om in het papierwerk. Dat blijkt onder meer uit inspectierapporten. Veranderingen rondom de jeugdzorg zijn daardoor op komst.

Taken

Gemeenten houden de lichtere zorgtaken, als opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk, gewoon onder hun hoede. Maar pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een aantal andere zwaardere taken moeten ze overdragen aan een veertigtal regionale verbanden, zo stellen de ministers voor.

Naar aanleiding van dat nieuws vraagt GroenLinks het college van burgemeester en wethouders naar de situatie in Dronten en wil onder andere weten in hoeverre zij zich herkent in de problemen die geschetst worden, hoe ze de samenwerking in de regio Flevoland beoordeelt en hoe het college tegen een stelselwijziging aankijken. Die vragen worden behandeld in de commissievergadering van donderdag.

Wethouder Geert Meijering van de gemeente Kampen liet al weten dat de veranderingen van het stelsel niet gaan helpen: ,,Als er niet fundamenteel iets verandert, zitten straks die nieuwe verantwoordelijken met dezelfde, of nog grotere tekorten.’’

Flevoland