Volledig scherm
Medewerkers in de beginjaren van het gezondheidscentrum in Dronten. © Stichting Geschiedschrijving

Hoe Dronten de zorg opnieuw uitvond

Voor de zestiende keer heeft de stichting Geschiedschrijving Dronten een jaarboek gemaakt om de geschiedenis van Dronten te bewaren. Het nieuwe boek Van de wieg tot het graf' gaat over het ontstaan van het voor Nederland unieke gezondheidscentrum in Dronten.

De gezondheidszorg in de gemeente Dronten van 1960 tot en met 1986 is in het boek te lezen. Het is volgens Frits Schmidt, voorzitter van stichting Geschiedschrijving, voor veel mensen 'een mooie herinnering aan de jaren waarin de organisatie van gezondheid en welzijn vorm kreeg'. Het wordt op maandag 25 november gepresenteerd en is daarna te koop bij boekhandels in de regio.

Waarom een boek over de gezondheidszorg in Dronten?

,,De gezondheidszorg was in Dronten destijds heel uniek. De plaats had een voortrekkersrol omdat er voor het eerst een gezondheidscentra kwam waarbij onder meer dokters, apotheek, ambulance, tandartsen en maatschappelijk werk bij elkaar kwamen te zitten. Hiervoor zat een dokterspraktijk bijna altijd aan een huis van de dokter vast. Alles was in 1960 nieuw in Dronten. Hier kon opnieuw mee begonnen worden en alles kwam bij elkaar. Daarna zijn steeds meer gezondheidscentra ontstaan."

Wat was een groot voordeel van deze vorm van zorg?

,,Dat alle zorginstellingen naast elkaar zaten zorgde voor samenwerking. De mensen die er werkten waren eigenlijk idealisten om de drempel voor zorg te verlagen. De doorverwijzing was makkelijker en organisaties werkten bij kraamhulp samen. Het Rijk wilde vanaf 1972 niet meer geld bijleggen en daarom verdwenen sommige onderdelen van de zorg op deze locatie. Er kwam een andere manier van financieren."

Waarom is het belangrijk dat zulke geschiedenisverhalen verteld blijven worden?

,,Naar de polder zijn mensen gekomen die alles hebben opgebouwd. Wij proberen weer te geven hoe mensen dat hebben ervaren. Volgende keer kijken we naar de rol van vrijwilligers. Er werd van veel mensen verwacht dat ze een bijdrage leverden aan de opbouw van de polder en vrijwilliger werden van bijvoorbeeld een ijsclub of voetbalvereniging. Alle boeken bij elkaar geven een goed beeld van de geschiedenis van Dronten.”

Flevoland