Volledig scherm
ANP

‘Ik doe dit al dertig jaar, het blijft naar’

HIERDEN/BIDDINGHUIZEN - Waterkou, schemer en mist. Een mistroostig decor, passend bij de onheilstijding die eendenhouderijen in Hierden, Ermelo en Biddinghuizen deze zaterdag kregen: ruiming vanwege vogelgriep.

Vierhonderd dode eenden lagen afgelopen week in een pluimveebedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. Vogelgriep, is het vermoeden. En dus, zegt Benno Bruggink van de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit (NVWA) voor het met linten afgezette bedrijf, is ruimen van de in totaal 6000 eenden deze zaterdagmiddag het devies.

Dode eenden
De dieren worden stuk voor stuk in zakken met Co2 gestopt zodat ze stikken, vertelt Bruggink. Hij houdt zijn handen zo wijd mogelijk uit elkaar. „Zo groot zijn die zakken, misschien nog wel groter.” De zakken met dode eenden worden door een kraan in een vrachtwagen gehesen. Een klus die enkele uren duurt.

De regels schrijven voor dat alle pluimveebedrijven in een straal van een kilometer preventief worden geruimd. Eén adres, een bedrijf met 10.000 eenden, is zondag aan de beurt.

Zwaailichten
Twintig kilometer verderop, aan de andere kant van het Veluwemeer, draaien de eerste vrachtwagens dan al met zwaailichten de Parallelweg in Hierden bij Harderwijk op. Daar ‘moeten ook tienduizenden eenden bij drie bedrijven worden vergast, bevestigt een medewerker van de NVWA.

Een buurvrouw vraagt wat er aan de hand is. Als ze hoort van de mogelijke vogelgriep, schrikt ze. „Wij hebben ganzen in onze tuin. Moeten we die ophokken?” De man van de NVWA kan kort zijn. „Dat had u een paar weken geleden al moeten doen.” Ze dacht dat het niet nodig was. „Onze buurman had zijn dieren ook niet opgehokt...’’

Penetrante stank
In de loop van zaterdag wordt het ruimen uitgesteld. Zondagmorgen hangt er een penetrante stank rond de stallen aan de Parallelweg. „Normaal gesproken maken we de stallen potdicht als we beginnen met het het gas”, vertelt een medewerker van de NVWA. „Maar deze stallen zijn sterk verouderd en hermetisch afsluiten lukt hier niet. De eenden moeten handmatig in de gascontainer worden geworpen.” Er zijn betere manieren om je zondag te besteden, erkent hij. „Ik doet dit werk al dertig jaar. Het blijft naar.”

Flevoland