Volledig scherm
Terwoldenaar Arjan Teunissen ontwikkelde samen met vier andere studenten een handig afdekkleed voor maïsopslag. © Student Company Protect Against Birds

Innovatief afdekkleed
houdt vogels weg bij maïs

Vijf studenten van Aeres Hogeschool Dronten hebben een nieuw afdekkleed bedacht voor de opslag van maïs. Het kleed past op elke shovel, voorlader of voerrijker en helpt de melkveehouder de voedingswaarde in de opgeslagen maïs te houden. Terwoldenaar Arjan Teunissen is een van hen.

Volgens Teunissen dekt het nieuwe kleed de bult beter af en kunnen er geen vogels meer bij de maïs. ,,Het is nog hygiënischer ook’’, zegt Teunissen over de maïsbultbeschermer. De vijf hebben vorige week hun eerste afdekkleed verkocht.

Volgens de school speelt de meerwaarde ten opzichte van bestaande producten altijd een cruciale rol. Volgens Teunissen geldt dat ook voor het afdekkleed dat ze ontwierpen. ,,We weten uit eigen ervaring wat voor gedoe het is om elke dag het beschermkleed van de bult los te maken en na het voeren weer vast te maken. Wij wilden iets doen met techniek, bescherming van veevoer en gemak voor de boer. Een dergelijk doek was er nog niet’’.

De studenten uit Terwolde, It Heidenskip, Holwierde, Middenmeer en Harberinkhoek vormen samen het brein achter het afdekkleed. Ze studeren agrarische bedrijfskunde op Aeres Hogeschool Dronten. Voor de ontwikkeling en verkoop van het kleed hebben ze Student Company Protect Against Birds opgericht. Doel was een innovatieve dienst of nieuw product te ontwikkelen en binnen een schoolseizoen op de markt te brengen. Wordt het kleed een succes, dan richten de vijf een volwaardige onderneming op.

Flevoland