Volledig scherm
Martien Overgaauw (l.) en Jente Renema (r.) inspecteren hun uitvinding. © Protect Against Birds

Innovatief kleed houdt vogels weg bij maïskuil

Vijf studenten van Aeres Hogeschool Dronten hebben onder de bedrijfsnaam Protect Against Birds een nieuw afdekkleed voor de maïsbult bedacht.

Het kleed past op elke shovel, voorlader of verreiker en helpt de melkveehouder om de voedingswaarde in de bult te behouden. ,,Je dekt de bult beter af en het is nog hygiënischer ook'', zegt Arjan Teunissen over de maïsbultbeschermer. De studenten hebben vorige week hun eerste afdekkleed verkocht.

Teunissen:  ,,Uit eigen ervaring weten wij wat voor gedoe het is om elke dag het beschermkleed van de bult los te maken en na het voeren weer vast te maken; grindslurven (gevulde zakken) zijn best zwaar. Wij wilden iets doen met agrotechniek, bescherming van veevoer en gemak voor de boer. Omdat een dergelijk doek er nog niet was, hebben wij de maïsbultbeschermer bedacht.''

De vijf studenten Arjan Teunissen uit Terwolde, Jente Renema uit It Heidenskip, Martien Overgaauw uit Holwierde, Brenda Schuringa uit Middenmeer en Jeffrey van Loo uit Harberinkhoek vormen samen het brein achter de maïsbultbeschermer. Het vijftal studeert Agrarische bedrijfskunde op Aeres Hogeschool Dronten en heeft Student Company Protect Against Birds opgericht. Doel is om een innovatieve dienst of nieuw product te ontwikkelen en dit binnen een schoolseizoen op de markt te brengen. Bij succes wordt de Student Company omgezet naar een ‘volwaardige’ onderneming.

Volledig scherm
Het kleed voorkomt dat vogels aan de mais komen. © Foto Protect Against Birds

Flevoland