Innovatieve ijsbaan Flevonice bij Biddinghuizen: verslagen door het weer

videoOp de langste kunstijsbaan ter wereld, Flevonice in de polder bij Biddinghuizen, wordt niet meer geschaatst. De combinatie van harde wind en hoge temperaturen nekt het kunstijs; daardoor kan de baan in de wintermaanden té vaak niet open om een gezonde exploitatie te draaien. Een aangeslagen Maarten van der Ven van Flevonice: ,,We zijn verslagen door het weer.’’

Het is stil aan het complex aan de Strandgaperweg 20. Waar normaliter gekras van buizen op het ijs en gejoel van kinderen te horen zijn klinkt nu enkel het getik van kabels op vlaggenmasten, deinend in de harde wind. Hoewel Midden-Nederland een vakantieweek heeft, en het – volgens de kalender – hartje winter is, wordt er niet geschaatst bij Flevonice.

Lees hier ons dossier over Flevonice.

Sterker: er ligt zelfs helemaal geen ijs. De ruim 2,5 kilometer lange baan, slingerend langs watertjes en rietkragen, is nu enkel een witte weg van  kilometers koelbuisjes waar het water met antivries doorheen stroomt. De digitale klok bij de baan loopt nog, verder ligt de baan er wat verloren bij. In het restaurant geen dampende schaatsers met warme chocolademelk, maar lege stoelen. 

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland