Volledig scherm
© Staatsbosbeheer

Jonge zeearenden geringd bij Biddinghuizen

Het is dit jaar niet erg druk in de zeearend-kraamkamer van Nederland. Voorzover bekend is alleen in het natuurgebied Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen een geslaagde broedpoging geweest. De twee jongen, mannetjes van bijna 7 weken oud, zijn woensdag geringd. 

Tweede jaar

Het is het tweede jaar achtereen dat op deze locatie zeearenden ter wereld zijn gekomen. Ondanks dit heuglijke nieuws is het in het algemeen dit jaar wat matigjes gesteld met de aanwas. Temeer daar Flevoland bekend staat als de bakermat van de terugkeer van de zeearend in Nederland.

Volledig scherm
© Staatsbosbeheer

Eerder dit voorjaar werd bekend dat twee jongen in de Oostvaardersplassen om het leven waren gekomen bij een val uit het nest. Op twee andere bekende Flevolandse broedlocaties, Vogeleiland in het Zwarte Meer en het Harderbos vliegt dit jaar ook geen jonge ‘vliegende deur’ uit. De poging op Vogeleiland is mislukt. Op deze locatie werd tijdens de hevige januaristorm een zeearendnest verwoest, maar al snel werd gesignaleerd dat het paar een nieuw nest aan het bouwen was. Boswachter André Donker van Natuurmonumenten laat weten dat nog wordt onderzocht wat er is misgegaan. In het Harderbos is dit jaar überhaupt geen broedpoging gedaan.

Volledig scherm
© Staatsbosbeheer
  1. Drontenaar bestraft voor lastigvallen raadslid CU Harderwijk en jeugdbeschermer

    Drontenaar bestraft voor lastigval­len raadslid CU Harderwijk en jeugdbe­scher­mer

    De manier waarop de jeugdzorg in Nederland is ingericht, zint de 54-jarige Johannes A. uit Dronten helemaal niet. Vorig jaar liepen zijn frustraties zo hoog op dat hij een jeugdbeschermer van Samen Veilig (SAVE) Midden-Nederland volledig door het slijk haalde bij zijn werkgever én de ChristenUnie-fractie in Harderwijk, waar de man ook actief is. De Drontenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Flevoland