Volledig scherm
De al jaren afgeschreven Flevomanege aan De Zuid in Dronten. © Foto Freddy Schinkel

Kan de Flevomanege in Dronten eindelijk verhuizen? ‘We zijn voorzichtig’

Kan de Flevomanege eindelijk verhuizen nu de gemeente Dronten woningbouw wil toestaan op de huidige locatie? Het bestuur is er nog niet zeker van. Sterker nog: ,,Dit is enigszins een tegenvaller’’, zegt voorzitter Gert Naber. 

De gemeente Dronten maakte onlangs bekend op zoek te gaan naar woningbouwlocaties, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Daarbij is de locatie van de Flevomanege aan De Zuid een optie. Volgens wethouder Roelof Siepel zijn er ‘voldoende argumenten’ om deze plek te onderzoeken. 

Afgeschreven

Goed nieuws voor de manege, zou je zeggen. Immers, het gebouw is afgeschreven. Er ligt al bijna 10 jaar een plan voor een nieuw complex aan de Wisentweg, buiten het dorp. De bouw moet worden betaald met de opbrengst van de verkoop van de grond aan De Zuid. Maar dan moeten er wel woningen komen, anders raakt de manege de grond niet kwijt.  

Maar Naber is niet enthousiast, spreekt zelfs van een ‘tegenvaller’. Dat heeft te maken met de bijzondere route die de gemeente kiest: na de zomer moeten alle betrokken partijen, denk aan de ontwikkelaar, omwonenden en de politiek, een plan maken voor De Zuid. Om draagvlak te creëren. Het gaat om een proef, zei Siepel eerder. 

Quote

Er lígt al een plan van de ontwikke­laar. Een mooi plan, met veel groen erin

Gert Naber , Voorzitter Flevomanege

Naber: ,,Er lígt al een plan van de ontwikkelaar, daar heeft de stedenbouwkundige van de gemeente zelfs al goedkeuring aan gegeven. Een mooi plan, met veel groen erin’’. Hij is bang dat het nieuwe traject voor nog meer vertraging gaat zorgen. ,,En in het meest ongunstige scenario komt er iets uit dat voor ons ongunstig is. En moeten wij ons nieuwbouwplan bijstellen’’. Concreter: als de Flevomanege minder geld krijgt voor de grondopbrengst dan is er minder geld voor nieuwbouw. 

Oppositie

Op zich verwacht hij weinig oppositie tegen het plan dat er al ligt. Hij hoopt dat het wordt overgenomen. Verwijzend naar de aftandse manege: ,,Kijk, alles is beter dan het huidige gebouw. Maar goed, het is een pilot, ik weet ook niet hoe het gaat lopen. Het goede nieuws is dat er woningen mogen komen aan De Zuid. Maar we zijn voorzichtig, we staan niet te juichen’’.  

Flevoland