Windmolens elders in Flevoland.
Volledig scherm
Windmolens elders in Flevoland. © ROBIN UTRECHT

Ketelhaven ‘boos en gefrustreerd’ over windmolenplan

Inwoners van Ketelhaven blijven zich verzetten tegen Windplan Groen. ,,We voelen ons niet gehoord, in de maling genomen. We zijn boos en gefrustreerd’’. 

Dat zei Hans van Veen van de vereniging van eigenaren (VVE) van Ketelhaven donderdagavond in de commissie. Achter de VVE gaat een groot deel van de bewoners van het buurtschap schuil. Zij kwamen er laat achter dat Windkoepel Groen ruim 200 meter hoge windmolens in de omgeving van Ketelhaven wil plaatsen. ,,We wísten het niet’’, zei Van Veen. De bewoners klagen over slechte communicatie en zijn bang voor overlast van de turbines. Stichting Buitenplaats Ketelhaven, die een ander deel van het buurtschap vertegenwoordigt, deelt de zorgen. 

‘Geen millimeter ruimte’

De gemeenteraad is al akkoord gegaan met het zogeheten voorkeursalternatief voor Windplan Groen, waarbij 98 windmolens op grondgebied van Dronten en Lelystad wijken voor 109 grotere exemplaren. De commissie sprak donderdag over een reactie op het rijksinpassingsplan, de volgende stap op weg naar plaatsing. De gemeente zal aandacht vragen voor de zorgen van de omwonenden, zo blijkt uit de concept-brief aan het Rijk, en daar is de politiek blij mee. Maar het zit meerdere fracties niet lekker dat Ketelhaven zich niet gehoord voelt. Op de recente bijpraatsessies van Windkoepel Groen was ‘geen millimeter ruimte’ voor alternatieven, zei Albert Bleijenberg (GroenLinks). ,,De leefomgeving is ondergeschikt gemaakt aan het rendement’’, vulde Rob van der Schans (D66) aan. 

Quote

De belangen zijn groot en de tegenstel­lin­gen ook

Jaap Oosterveld, Wethouder Dronten

,,Ik zie een grote kloof’’, stelde wethouder Jaap Oosterveld vast. De gemeente staat de bewoners met raad en daad bij, gaf hij aan, maar ‘de belangen zijn groot en de tegenstellingen ook’. Theo Vulink (VVD) wilde weten of een of meerdere windmolens bij Ketelhaven kunnen worden geofferd. Daar wordt ‘maximaal’ naar gezocht, zei Oosterveld. ,,Maar het is een complex geheel’’.     

Flevoland