Een luchtfoto van het festivalterrein van Lowlands. A Campingflight to Lowlands.
Volledig scherm
Een luchtfoto van het festivalterrein van Lowlands. A Campingflight to Lowlands. © ANP

Luchtruim boven Lowlands drie dagen deels dicht

Tijdens Lowlands in Biddinghuizen geldt een gedeeltelijk vliegverbod in het luchtruim boven het festivalterrein en directe omgeving. Dat hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) besloten op verzoek van burgemeester Aat de Jonge van Dronten.

De Jonge is als burgemeester verantwoordelijk voor de veiligheid van het driedaagse festival. De afgelopen jaren waren er volgens hem hachelijke situaties in de lucht tijdens Lowlands. Hobbypiloten stegen op vanaf de luchthaven van Lelystad om vanuit hun vliegtuig een blik te werpen op het festivalterrein. Omdat piloten vaak op dezelfde tijdstippen boven het terrein circuleerden, ontstonden er bijna botsingen.

Ongecontroleerd

Volgens Dijksma kan dit in een ongecontroleerd luchtruim leiden tot risicovolle situaties. Door het luchtruim voor hobbypiloten te sluiten, moeten risico's worden uitgesloten.

Het festival begint vandaag. Het verbod geldt tot maandagmiddag twee uur. Het verbod geldt niet voor vluchten van brandweer, politie en traumahelikopters.

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland