Mark Rutte vraagt studenten in Dronten om hulp

videoVoor de tweede keer in drie jaar was Mark Rutte te gast op Aeres Hogeschool in Dronten. Dit keer riep hij de hulp in van de studenten.  

In januari 2016 maakte de minister-president er een goednieuwsshow van en stak hij de loftrompet over de Nederlandse agrosector. Ook dinsdagmiddag deelde Rutte, op campagne voor de provinciale verkiezingen, zijn trots met een uitpuilende zaal vol studenten en VVD-bestuurders. ,,De kracht van de Nederlandse sector valt op in het buitenland!’’ zei hij. 

Prikkelen

Maar hij wist de studenten ook te prikkelen. Laat ons in Den Haag maar eens weten hoe de landbouw moet omgaan met klimaatverandering én daarmee geld verdient, was vrijvertaald zijn boodschap. Oftewel, kom met innovatieve ideeën. Tegen de zomer wil hij de inzendingen beoordelen met onder anderen VVD-Kamerlid Helma Lodders, ook aanwezig in Dronten. ,,En misschien kunnen we er na de zomer iets mee doen’’. De studenten gingen er niet direct op in, maar een van hen liet wel publiekelijk weten 'dolgraag’ mee te doen. 

Volledig scherm
Mark Rutte laat een student een vraag stellen. © Foto Freddy Schinkel

Zorgen kwamen er ook uit de zaal. Een jongen die werkt op een varkenshouderij liet weten nachtelijk bezoek van actiegroep Animal Rights te hebben gehad. ,,Dat soort dingen weerhoudt anderen om dit soort werk te doen. Ik voel me niet gesteund door de politiek’’. Die steun kreeg hij dinsdagmiddag wel. ,,Onacceptabel’’, zei Lodders die hem op het hart drukte om altijd aangifte te doen. Rutte: ,,Ze moeten met hun poten van andermans spullen afblijven’’.     

  1. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
    PREMIUM

    ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

    Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.

Flevoland