Volledig scherm
Windmolens bij Almere. Amersfoort zou het ook willen langs de Eem. © ANP

Meer energie met minder windmolens in Flevoland

DRONTEN/LELYSTAD - Zo'n 85 oude windmolens in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland maken op termijn plaats voor 65 nieuwe exemplaren bij de IJsselmeerdijk. Het is de bedoeling dat de bouw van het nieuwe windpark in 2020 begint.

De 65 windmolens met een vermogen van 3,3 megawatt (MW) kunnen samen zo'n 172.000 huishoudens van duurzame energie voorzien.Volgens Nuon-woordvoerster Ariane Volz is dat meer dan de huidige windmolens in het gebied gezamenlijk opbrengen. "Hoeveel meer precies kan ik niet zeggen, omdat niet alle windmolens van ons zijn, maar veel van die turbines zijn een jaar of twintig oud. Ons windpark wordt qua vermogen bijvoorbeeld drie keer zo groot. Het wordt dus meer met minder."

Vrijdag zetten vertegenwoordigers van energiebedrijf Nuon, vereniging SwifterwinT, de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, de provincie Flevoland en de gemeentenDronten en Lelystad hun handtekening onder de intentieovereenkomst. De komende jaren zijn nodig om het bestuurlijk-juridische traject te doorlopen.

Van de huidige 85 windmolens zijn er 28 van Nuon (windpark Irene Vorrink), de andere zijn in handen van agrariërs en van een paar exploitanten van buiten Flevoland. De sloop van de oude exemplaren zal in het algemeen pas zijn als de nieuwe windmolens staan. Die van Nuon gaan waarschijnlijk een tweede leven tegemoet in het buitenland. "Wij hebben windmolens uit Wieringerwerf bijvoorbeeld aan partijen kunnen verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Er is markt voor, mits goed onderhouden."

De voorlopige planning is dat er zeventien turbines komen in het Rivierduingebied, evenzoveel in het Ketelmeerzoomgebied en 31 exemplaren buitendijks. Wat voor windmolens er gaan komen is nog niet duidelijk. Wel zegt Volz dat rekening gehouden moet worden met een hoogte van 100 meter en tiphoogte 150 meter.

Flevoland