Volledig scherm
Het gemeentehuis van Dronten. © Google Streetview

Miljoenen extra voor jeugdzorg in Dronten

Dronten trekt miljoenen extra uit voor de jeugdzorg. Dit geld is vooral bedoeld voor jongeren met complexe problemen. ,,We zijn ze aan het bereiken. Dat is het goede nieuws'', zegt burgemeester Aat de Jonge.

Het gaat niet om een grote groep, maar de aard van de problemen maakt de behandeling duur, aldus De Jonge. ,,Als je de jeugdzorg als een piramide ziet, dan hebben we de brede onderste laag goed in beeld.'' Voor de top, de jongeren met complexe problemen,  is meer geld nodig. ,,Maar we zijn ze aan het bereiken. Dat is het goede nieuws.'' Dronten is niet de enige gemeente die meer geld nodig heeft voor de jeugdzorg. Of elders ook de 'dure top van de piramide' het knelpunt is, kan De Jonge niet zeggen.

WMO

Van de 5 miljoen euro die de gemeente in het sociaal domein stopt, gaat het grootste deel naar de jeugdzorg. Ook voor de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is meer geld nodig, zegt wethouder Ton van Amerongen. ,,De reserve is uitgeput.'' Het aanvullende bedrag is bedoeld om de tekorten van twee jaar aan te vullen. Daarnaast werkt de gemeente aan maatregelen om de tekorten terug te dringen, aldus Van Amerongen. ,,Dat is nog een ingewikkelde zaak.'' 

Nu kan de gemeente een tikje hebben, want financieel staat Dronten er 'uitstekend' voor. Er is een grote buffer om gaten op de begroting te dichten. 

Flevoland