Tractor waaruit een GPS-systeem is gestolen.
Volledig scherm
Tractor waaruit een GPS-systeem is gestolen. © Politie Lochem

Mobiele bandieten slaan opnieuw toe: boeren in Flevoland slachtoffer van GPS-diefstal

Het is schering en inslag bij boeren in Flevoland. Opnieuw zijn er GPS-systemen gestolen uit tractoren. ,,Dit is een probleem voor boeren in heel Nederland. Deze mobiele bandieten slaan in heel Nederland toe”,  zegt woordvoerder Ed Kraszewski van de landelijke politie.

Eerder dit jaar waren boeren in LelystadGorssel en Voorst ook al het slachtoffer van de mobiele bandieten. Deze keer sloegen ze toe bij boeren in het buitengebied van Dronten en Zeewolde. 

30.000 euro schade

Een boer aan de Ooijevaarsweg bij Zeewolde ontdekte afgelopen weekend dat er twee gps-sensoren en beeldschermen uit zijn tractor waren weggehaald. De schade: minimaal 30.000 euro. Ook bij de overbuurman van de boer was er apparatuur uit een tractor weggehaald.

Een van de vermoedelijke dieven reed in een huurauto, waardoor de politie achteraf niet kon achterhalen wie er achter het stuur zat. Kraszewski roept boeren op extra alert te zijn. ,,En noteer kentekens’’, zegt hij. 

Gehaaid te werk

De politie gaat uit van buitenlandse daders die kort in Nederland verblijven en zich constant verplaatsen. Kraszewski: ,,Daardoor is het lastig om ze te traceren. Ze gaan ontzettend gehaaid te werk. Dezelfde groep dieven slaan ook hun slag in buurlanden als België, Frankrijk en Duitsland.  Maar omdat ze elke keer op dezelfde manier te werk gaan, denken we dat het elke keer om dezelfde daders gaat.” 

GPS-systemen worden in de landbouw gebruikt om akkers en weilanden met precisie te kunnen bewerken en bemesten.

Flevoland