Deze dode meerval werd in Dronten gevonden.
Volledig scherm
Deze dode meerval werd in Dronten gevonden. © Zuiderzeeland

Monstervis in Dronten is 'schuwe' meerval

Hij had de omvang van een volwassen man, de meerval die vrijdagavond door Waterschap Zuiderzeeland dood in het water bij Dronten werd gevonden. Vier vragen over deze bijzondere vondst aan Jack Potkamp van Hengelsport Dronten.

180 cm en 91 kilo. Is dat groot?

,,Dat is vrij groot. Al denk ik dat het gewicht niet goed is. Ik verwacht dat de vis vol vocht zat en dat het is meegewogen. Normaal gesproken weegt een meerval van dat formaat zo'n 40 a 50 kilo. Alsnog, voor Nederlandse begrippen was het een forse vis."

Waar zwemmen ze?

,,In principe overal in de lage vaart. In de omgeving van Dronten geldt dat voor het gebied vanaf Ketelhaven tot voorbij Lelystad."

Na de vondst van zo'n joekel durven mensen niet meer het water in. Begrijpt u dat?

,,Ja, maar een meerval is niet gevaarlijk voor de mens. Je kunt gewoon in het water blijven zwemmen. Wereldwijd zijn er geen meldingen bekend van meervallen die mensen aanvallen. Integendeel: ga je in het water trappelen dan zwemmen ze weg. Een meerval is een schuwe vis."

Ze eten veel, maar geen kindervoetjes?

,,Nee hoor. Ze eten de vissen die in het water zwemmen. Dan gaat het om brasem, baars, karpers en vooral paling; daar zijn ze écht gek op."

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland