Fred Vogels bij het oorlogsmonument voor het gemeentehuis in Dronten.
Volledig scherm
Fred Vogels bij het oorlogsmonument voor het gemeentehuis in Dronten. © Foto Freddy Schinkel

'Namen omgekomen vliegers horen op oorlogsmonument Dronten’

Tientallen geallieerde vliegers zijn in de Tweede Wereldoorlog neergestort in de voormalige Zuiderzee, op de plek waar nu Dronten ligt. Hun namen staan niet op het oorlogsmonument. Dat moet veranderen, vindt Drontenaar Fred Vogels.  

Mooi, dat oorlogsmonument op het Meerpaalplein, zegt Vogels  (‘publicist en componist over WOII’). ,,Jammer dat het zo leeg is. Er staat maar een naam op, van een airgunner die in 2013 is overleden.’’ Als het aan Vogels ligt, komen de namen van álle in de oorlog omgekomen vliegers op het monument te staan. Beter gezegd: de vliegers die zijn neergestort in het stuk Zuiderzee dat we nu Dronten noemen.  

Oproep

Volgens Vogels gaat het om de bemanning van 15 tot 20 vliegtuigen die op weg waren naar of terugkwamen van een missie tegen de nazi's. ,,De namen van de meeste vliegers zijn bekend. Zelfs hun foto. Ze waren tussen de 20 en 30 jaar. oud’’ Op zijn Facebookpagina doet hij een oproep om een instemmend mailtje te sturen (dronteninbeeld@gmail.com). Die mails stuurt Vogels vervolgens door naar burgemeester Jean Paul Gebben. In de hoop dat hij deze ‘onrechtvaardigheid’ gaat herstellen. Ter ondersteuning heeft Vogels ook een video gemaakt (zie hieronder). 

De Drontenaar ziet het tevens als opvulling van het gat dat de airgunners achterlaten. Al jarenlang wonen voormalige boordschutters uit de oorlog de herdenking op 4 mei bij in Dronten. Het aantal airgunners neemt af en is inmiddels op de vingers van een hand te tellen. ,,Die traditie gaat eens ophouden’’, zegt Vogels. ,,Ik ben daar al jaren mee bezig’’. 

In 2005, als bestuurslid van Stichting 4 Mei Herdenking Dronten, pleitte hij al voor het aanbrengen van de namen van de omgekomen vliegers op het monument. ,,Daar wilden de anderen toen niets van weten. Sindsdien heb ik het vaker gezegd, het is een missie. Kijk, we moeten naar een andere manier van herdenken toe in Dronten. Het gaat niet alléén maar om de airgunners’’.  

Fred Vogels heeft zich ook gemengd in het slepende conflict over de vernoemde fouten op de crashpalen in Dronten. Deze palen markeren de plek waar in WOII een vliegtuig is neergekomen. Meerdere amateur-historici beklagen zich bij Stichting 4 Mei Herdenking Dronten, initiatiefnemer, over de ‘vele fouten’ die op de bordjes aan de palen staan. Maar de stichting weigert de teksten aan te passen en reageert niet meer op de kritiek. ,,Belachelijk’’, vindt Vogels. 

Burgemeester Jean Paul Gebben liet vorige week weten in gesprek te gaan met de stichting over deze kwestie. Hij heeft eerder aangegeven te willen bemiddelen. De burgemeester zal ook met Vogels rond de tafel gaan over het oorlogsmonument, zegt laatstgenoemde. ,,We hebben al contact gehad.’’   

Flevoland