Jachthaven en voormalig restaurant Lands-End op de havenkade in Ketelhaven.
Volledig scherm
Jachthaven en voormalig restaurant Lands-End op de havenkade in Ketelhaven. © Foto Freddy Schinkel

Nieuw leven voor oud plan Ketelhaven

KETELHAVEN/DRONTEN Drie blokken met elk 20 appartementen, horeca, een of meerdere winkels en een kade om over te 'flaneren'. Dat staat het buitendijkse deel van Ketelhaven waarschijnlijk te wachten.

Beter gezegd: staat Ketelhaven alsnóg te wachten. Een soortgelijk plan werd namelijk tien jaar geleden al gepresenteerd. Toen was het projectontwikkelaar Lisman Inter Holding (LIH) die de havenkade een fikse impuls wilde geven. De gemeente deed mee, Ketelhaven moest een 'nautische parel' worden.

Grote moeite

Om meerdere redenen is het er niet van gekomen. Stichting Jachthaven Ketelhaven had grote moeite met de plannen van Lisman en dat zorgde meteen al voor oponthoud. Verder kondigde het bedrijf Komeco aan de mestdrogerij in het buurtschap te heropenen en was het de vraag of de havenkade hier last van zou krijgen. Tot overmaat van ramp ging LIH in 2013 failliet. En zo gebeurde er niets in Ketelhaven - en is er nog steeds niks gebeurd.

Maar er gloort hoop. De Zeeuwse ontwikkelaar Zuider Zee Development heeft de havenkade overgenomen van Lisman en zet zijn plannen door. Wethouder Peter van Bergen heeft enkele ontmoetingen gehad met Zuider Zee en meldt dat het een 'serieuze kandidaat' is.

Bestemmingsplan

Ondertussen bereidt de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor de havenkade voor. Daarin zijn drie appartementencomplexen opgenomen aan de kant van de Ketelburg en ruimte voor 'nautische detailhandel' en horeca aan de andere kant. Ook moeten er een boulevard komen en meer groen. De oude loods aan het begin van de kade, waarin zich ooit een scheepsarcheologisch museum bevond, zal verdwijnen. Dat geldt niet voor het gebouw op de kop, tot eind vorig jaar restaurant Lands-End. Dit blijft een plek voor horeca.

Van Bergen benadrukt dat het bestemmingsplan nog niet is vastgesteld. Het plan gaat nog het vooroverleg in en kan op basis daarvan worden aangepast. Daarna moet de gemeenteraad er nog een klap op geven. Feit is dat de plannen voor Ketelhaven springlevend zijn. ,,De ambities blijven onverminderd van kracht'', aldus Van Bergen. 

Flevoland