Volledig scherm
Aat de Jonge (65) stopt per 1 november als burgemeester van Dronten. (Afscheidsinterview)Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 151018 © Foto Freddy Schinkel

Nieuw zwembad Dronten vernoemd naar Aat de Jonge

Het nieuwe overdekte zwembad in Dronten gaat het Aat de Jonge-bad heten. Dat is het afscheidscadeau van de gemeente aan de scheidend burgemeester. 

Wethouder Ton van Amerongen maakte dit donderdagavond, in de laatste raadsvergadering met De Jonge als voorzitter, bekend. Het bad komt achter het huidige (en zwaar verouderde) zwembad Overboord te liggen en moet in 2020 klaar zijn. De Jonge kreeg een schets van het nieuwe gebouw  overhandigd, met zijn naam al op de gevel. Van Amerongen sprak van een 'kleurrijk burgemeesterschap’ dat 14 jaar duurde in Dronten. Ook noemde hij De Jonge ‘eigenzinnig‘ en ‘fair‘. ,,Je verbindende rol is groot geweest.‘’   

‘Eigen willetje‘ 

Paul Vermast (GroenLinks) voegde daar namens de raad nog de omschrijving ‘een daadkrachtig typetje‘ aan toe. De Jonge heeft een ‘eigen willetje‘, aldus Vermast. ,,Soms niet helemaal goed gefundeerd en dat leverde wel eens een verschil van inzicht met ons op.‘’ Hij herinnerde zich hoe de burgemeester al snel na zijn aantreden korte metten maakte met de slogan ‘Doe het in Dronten‘. En hoe De Jonge de landelijke publiciteit haalde met een twitterverbod voor het college. Hij kwam daar een jaar later op terug en twittert er inmiddels vrolijk op los. 

De Jonge neemt zaterdag 27 oktober afscheid van Dronten. Dan biedt de gemeente hem een feest aan in de Meerpaal. In totaal is hij 32 jaar burgemeester geweest. 

Flevoland