Het gemeentehuis van Dronten.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Dronten. © Foto Freddy Schinkel

Nieuwbouw gemeentehuis Dronten kán nog

Het staat niet bij voorbaat vast dat de raad van Dronten kiest voor renovatie van het gemeentehuis in plaats van nieuwbouw. Ook al wordt die suggestie gewekt.  

Het college presenteerde vorige week een voorstel met verschillende scenario's voor de grote verbouwing van het gemeentehuis, die later dit jaar moet beginnen. De raad heeft hier eind vorig jaar om gevraagd, om iets te kiezen te hebben. De meeste raadsfracties, alleen de PvdA niet, hebben in een werkgroep meegeholpen aan de voorbereiding van het voorstel, zo valt te lezen. Daarmee lijkt de verbouwing onvermijdelijk. Immers, waarom zouden raadsfracties tegen een plan stemmen waar ze zelf aan hebben meegewerkt?

‘Aanfluiting’  

Volgens de PvdA laat de raad zich ‘in het pak naaien’. Door mee te praten in de werkgroep kun je het plan niet meer in alle vrijheid beoordelen, meent de partij die het proces een ‘aanfluiting’ noemt. Wat mogelijk meespeelt, is dat prominente Drontenaren de laatste weken pleiten voor nieuwbouw op een andere plek.      

Quote

De raadsfrac­ties hebben de hand vrij om elke politieke afweging te maken over het gemeente­huis

Paul Vermast , Voorzitter presidium Dronten

Volgens het presidium, de commissie met raadsleden die de agenda's samenstelt, wekt het college een verkeerde suggestie in bovengenoemd voorstel. ‘Leden van de werkgroep kunnen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de uitkomst van het raadsvoorstel’, staat in een memo. En: ‘De raad, of leden van de raad, kunnen geen voorstel voorbereiden op deze wijze’. De werkgroep heeft de gemeente alleen maar ‘handvatten’ willen aanreiken. Voorzitter Paul Vermast: ,,De raadsfracties hebben de hand vrij om elke politieke afweging te maken over het gemeentehuis. Nieuwbouw? Ja, dat ook’’. Het presidium ‘betreurt’ de gang van zaken.   

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland