Volledig scherm
Commissaris van de Koning Leen Verbeek. © Foto Freddy Schinkel

Nieuwe burgemeester Dronten moet niet bang zijn

De nieuwe burgemeester van Dronten moet niet bang zijn. Hij of zij moet het hoofd koel houden in het geval van bedreiging of andere 'spanning’.

Dat zei Commissaris van de Koning Leen Verbeek donderdagavond bij het bespreken van de profielschets in de raad van Dronten. De opvolger van Aat de Jonge, die zaterdag afscheid nam, moet ‘het karakter, de instelling en persoonlijkheid’ hebben om overeind te blijven in tijden van spanning, aldus Verbeek. Hij noemde ondermijning en bedreiging als voorbeelden. 

Onderduiken

Zonder zijn naam te noemen, verwees hij nadrukkelijk naar burgemeester Jos Wienen van Haarlem die onlangs moest onderduiken omdat hij werd bedreigd. Wienen treedt hard op tegen criminaliteit en sloot bijvoorbeeld een clubhuis van de Hell's Angels. Verbeek: ,,Ik wil niet zeggen dat in Dronten een specifiek probleem speelt op het gebied van criminaliteit, maar we zien dat het overal in het land aan de orde is. Hetzij verborgen, hetzij in het openbaar. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het in Flevoland ook speelt of gaat spelen.’’

Raadslid Paul Vermast van de vertrouwenscommissie-in oprichting herkent het beeld dat de burgemeester ‘steeds meer onder druk komt te staan’ in Nederland. ,,Van openbaar bestuurders blijf je af, zeker van burgemeesters.’’ De nieuwe burgemeester van Dronten moet een ‘crisismanager zijn als veiligheidsvraagstukken daarom vragen’’, zei hij bij het nalopen van de profielschets. En: ,,We zoeken het gebruikelijke schaap met vijf poten’’. 

Ineke Bakker (64, VVD) uit Blokzijl werd in dezelfde vergadering geïnstalleerd als waarnemend burgemeester. Zij treedt naar verwachting voor de zomer van 2018 terug, als de nieuwe burgemeester aan het werk gaat. 

Volledig scherm
Ineke Bakker, waarnemend burgemeester van Dronten. © Gemeente Dronten
  1. Politie zet geruchtmakende zaken uit Deventer, Dronten en Zwolle op coldcasekalender
    Update

    Politie zet geruchtma­ken­de zaken uit Deventer, Dronten en Zwolle op coldcaseka­len­der

    De politie heeft geruchtmakende zaken uit Dronten, Deventer en Zwolle op de zogenaamde coldcasekalender gezet. Dat is een kalender met 52 oude, onopgeloste zaken. Het gaat daarbij om de vermoorde Muharem Hebib uit Deventer (1999) en Judit Nyari uit Dronten (1993) en de vermiste Habib M’Hedhbi (2000) uit Zwolle, van wie de politie eveneens vermoed dat hij gewelddadig om het leven is gebracht.

Flevoland